Storm knakt ook bomen in Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Deze 70 jaar oude beuk in Maasdam brak door de storm aan de voet af. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)HOEKSCHE WAARD – De heftige wind, met windstoten van 95 km per uur, heeft afgelopen weekend aardige wat schade aangericht in Nederland, ook bomen bleven niet gespaard.Helaas bleek dat algemene beeld ook van toepassing op de Hoeksche Waard.

Een voorlopige conclusie van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior lijkt te zijn dat waarschijnlijk de meeste monumentale bomen zonder veel schade de storm doorstaan hebben, maar dit geldt niet voor sommige andere bomen van een behoorlijk formaat.

Hoewel de meeste ‘slachtoffers’ jonge, simpelweg scheef, of zelfs helemaal plat gewaaide boompjes zijn, bleken er dus ook enkele grote bomen gesneuveld te zijn. De voornaamste schade lijkt te zijn aangericht door de heftige windstoten. Die waren er voor enkele oude knotwilgen teveel aan, maar bijvoorbeeld ook voor een cirica 70 jaar oude beuk in Maasdam. De boom aan de Lageweg brak bij de voet af. Deze boom maakt(e) deel uit van de meer dan 90 bomen, die samen van de Lageweg een in deze regio unieke beukenlaan maken. ‘Fraxinus Excelsior’ zal dan ook aan de gemeente Binnenmaas vragen om nog dit voorjaar een jonge beuk te planten op de plek van de geknakte boom, zodat het beeld van een beukenlaan intact blijft. Opmerkelijk was dat sommige hele oude bomen, zoals de leilinden aan de Molendijk in Puttershoek en ook de meer dan 120 jaar oude, monumentale schietwilg op het Kerkplein daar, nauwelijks schade opliepen door de storm.

 (Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren