Bomenwerkgroep ‘Fraxinus Excelsior’ pakt zoektocht naar oude leibomen weer op

479

Leilinden Blaaksedijk 249 26-3-2013HOEKSCHE WAARD – De regionale Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior gaat dit jaar de speurtocht naar oude leibomen weer nieuw leven in blazen. Daarvoor gaat men ook zelf actief op zoek naar interessante oude leibomen in de regio, maar tips vanuit ‘het publiek’ zijn uiteraard ook zeer welkom. Hoewel bepaald geen ‘woudreuzen’ zijn zulke leibomen toch vaak veel ouder dan men in eerste instantie misschien zou denken.

In 2013 is ‘Fraxinus Excelsior’ ook al eens op zoek gegaan en dat leverde flink wat nuttige en bruikbare tips op. Ondermeer in Strijen (bij Steenplaats), in Schenkeldijk, Blaaksedijk, Cillaarshoek, Puttershoek en Sint Anthoniepolder ‘doken’ toen fraaie, oude leibomen op. (Vooral leilinden.) Verreweg het merendeel van deze bomen bleek ruim voor de Tweede Wereldoorlog te zijn aangeplant. En sommige bleken er zelfs al vanaf 1900/1910 te staan. Het gaat in dergelijke gevallen dus om bomen die tussen de 120-130 jaar oud zijn. Omdat er recent weer twee oude leilinden zijn ‘ontdekt’ heeft de regionale bomenwerkgroep nu besloten de zoektocht nieuw leven in te blazen. Oude leilinden kunnen vaak ook informatie verschaffen over de bebouwing, die vroeger op bepaalde locaties aanwezig was.

Wie ergens langs een dijk b.v. één of meerdere eenzame leibomen aantreft, zou er gerust een weddenschap op af kunnen sluiten dat er ooit een huis, boerderij, of dijkboerderijtje achter de bomen heeft gestaan. Leibomen werden vroeger tenslotte met een functie aangeplant: Ze fungeerden als een soort natuurlijk zonnescherm. Op enkele plaatsen, o.a. in Sint Anthoniepolder zijn zulke voorbeelden te vinden. De oude leiboom staat er dan nog, maar het huis of de boerderij is gesloopt. Oude leibomen kunnen ook waardevol zijn voor de natuur. Ze hebben vaak holtes, die gebruikt kunnen worden door steenuiltjes, of andere vogelsoorten als nestplaats.

Tips over oude Hoekshe Waardse leilinden/leibomen zijn dus welkom en kunnen weer worden doorgegeven via e-mailadres: [email protected] Een kleine digitale afb. van tussen de 100 kb en 1 mb is meestal voldoende om een goede indruk te krijgen van de bomen.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.