Teleurstelling over kap bomen langs provinciale wegen in de Hoeksche Waard

395

Oude populieren Landzicht 2013HOEKSCHE WAARD – Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior is teleurgesteld in de gang van zaken met betrekking tot de kap van bomen langs de provinciale wegen. Na een overleg met medewerkers van de provincie was men eerder akkoord met de huidige kap en een compensatieregeling, maar afgelopen week kreeg men van verschillende kanten informatie binnen, die een ander licht op de kapplannen werpen.

In eerste instantie was ook ‘Fraxinus Excelsior’ blij met de aangeboden compensatieregeling, ook al zou dit betekenen dat er niet voor elke gekapte boom een plaatsvervanger zou gaan komen. Als kleine vrijwilligersorganisatie, die zich vooral richt op het behoud van monumentale en beeldbepalende bomen heeft men helaas niet de mogelijkheden alle claims te onderzoeken. Men nam dan ook aan dat de informatie die men had doorgekregen, dat het hier ging om bomen, die volgens nieuwe richtlijnen te dicht op wegen zouden staan gewoon juist was. Ook zouden er flink wat bomen tussen zitten die niet meer in allerbeste conditie waren. Inmiddels hebben anderen toch even gekeken of het verhaal ‘dat de bomen te dicht op de wegen staan’ wel klopte en dit bleek bij een aantal bomen niet het geval te zijn.

‘Fraxinus Excelsior’ heeft inmiddels ook een deel van de bomen nog bekeken en het lijkt ook zeker niet in alle gevallen om ‘slechte’ bomen te gaan. Ook al gaat het merendeels over populieren, dan wil dit niet automatisch zeggen dat dergelijke bomen na een jaar of dertig helemaal ‘op’ zijn. Helaas weten veel mensen niet dat er op behoorlijk wat locaties in de Hoeksche Waard en ook b.v. op het eiland van Dordrecht nog populieren staan die dateren uit de jaren dertig. En die merendeels nog steeds ‘keurig’ overeind staan. De bomen die nu het veld moeten ruimen zijn in de meeste gevallen zeker dertig, veertig jaar jonger dan deze ‘oudjes’. ‘Fraxinus Excelsior’ betreurd het daarom dat er in de media nu weer een beeld naar voren is gekomen dat het puur om ‘slechte bomen’ zou gaan. Het is een veel te simpel excuus om telkens maar weer populieren te kunnen kappen.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.