2 Koninklijke Onderscheidingen in Oud-Beijerland

0
410

Oud-Beijerland –  Voor mevrouw Y.M. Hagelstein en mevrouw J. Overbeeke uit Oud-Beijerland is vandaag een dag om nooit meer te vergeten. Niet alleen vanwege de viering van het 60-jarig jubileum van EHBO-vereniging, afdeling Oud-Beijerland, maar vooral door de Koninklijke Onderscheiding die zij ontvingen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in kerkelijk centrum Maranatha reikte burgemeester Klaas Tigelaar omstreeks 18.00 uur de versierselen behorend bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit. De uitreiking van deze twee Koninklijke Onderscheidingen vormt het preludium op de ‘Lintjesregen’ op vrijdag 24 april.

image

Uitreiking
De feestelijk versierde zaal in Maranatha vormde zaterdag het decor; het 60-jarig jubileum van EHBO Oud-Beijerland de aanleiding voor de uitreiking. Hoewel… de echte aanleiding/reden is natuurlijk de langdurige inzet voor en grote betrokkenheid bij de EHBO-vereniging als respectievelijk voorzitter en penningmeester.

Want één ding is zeker: met zo’n lange bestaansgeschiedenis, zoveel jaar ervaring en belangeloze inzet, achttien EHBO-posten, twee AED’s, zes kaderinstructeurs, drie Lotus-leden en zo’n 125 enthousiaste, betrokken en kundige (bestuurs)leden is de lokale EHBO-vereniging een vereniging die ertoe doet in Oud-Beijerland. En dat is mede te danken aan de inzet van de twee bestuursleden die zaterdag in het zonnetje werden gezet.

Decorandi
Mevrouw Y.M. (Yvon) Hagelstein (61) werkt in het dagelijks leven bij het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam. Deze baan weerhoudt haar er echter niet van om zich sinds 1990 als bestuurslid met hart en ziel in te zetten voor EHBO-vereniging Oud-Beijerland. Sinds 1993 hanteert zij met passie de voorzittershamer.

Mevrouw Hagelstein draait reguliere EHBO-diensten, verzorgt de inhoud van het viermaandelijks verenigingsblad en – onder het motto ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ – geeft EHBO-les op basisscholen, bezoekt zieken, verzorgt pré-slachtofferhulp voor de eigen hulpverleners en leidt nieuwe EHBO’ers op.

Daarnaast was mevrouw Hagelstein in de periode 1986 tot 1998 als vrijwilliger actief bij het programma Gezondheidsonderzoek na Rampen (GOR). Al eerder ontving zij, ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als lid van de KNV en haar verdienste voor de EHBO, de dr. C.B. Tilanus Draagpenning.

Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten en omdat zij zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd, is mevrouw Hagelstein benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook mevrouw J. (Jolanda) Overbeeke (55) combineert haar baan bij MH Hydraulics in Spijkenisse met vrijwilligers- en bestuurswerk voor de Oud-Beijerlandse EHBO-vereniging.

Sinds 1989 beheert zij als penningmeester de financiën van de vereniging. Ook zij draait reguliere EHBO-diensten en ondersteunt diverse evenementen. Op de wekelijkse lesavonden treedt zij op als instructeur met als doel het op peil houden van parate kennis en kundigheid. Daarnaast draagt zij zorg voor de jaarlijkse inventarisatie en – indien nodig – aanvulling van de EHBO- en lesmaterialen.

Ook mevrouw Overbeeke ontving al eerder ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als lid van de KNV en haar verdienste voor de EHBO de dr. C.B. Tilanus Draagpenning.

Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten en omdat zij zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd, is mevrouw Overbeeke benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.