Helder signaal tegen bomenkap bij N489 Westmaas

418

Kruispunt Maasdijk 21-5-2015 A2Westmaas – De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior is blij dat de gemeente Binnenmaas niet van plan is om mee te werken aan ‘verkeersplan’ dat de provincie Zuid-Holland o.a. voor de N489 bij Westmaas heeft opgesteld. Als dit plan in zijn huidige vorm door zou gaan waren er rond de 500 bomen in de nabije omgeving van Westmaas gesneuveld.

De commissie Ruimtelijke Zaken van Binnenmaas had op verzoek van het CDA het punt op de agenda gezet. Eerder was al duidelijk geworden, tijdens een heel druk bezochte informatieavond in Mijnsheerenland, dat veel buurtbewoners weinig tot niets zagen in het plan. En ook de Stichting tot Behoud van de Hoeksche Waard als Polderlandschap (BHWP) en ‘Fraxinus Excelsior’ hadden schriftelijk een heel helder, afwijzend advies ingediend bij de gemeente Binnenmaas. Wat betreft de regionale bomenwerkgroep hebben zowel bewoners als de gemeente een duidelijk signaal aan de provincie gegeven. Onderzoek van de Bomenridders uit Rotterdam had al eerder duidelijk gemaakt dat de argumentatie voor dit plan flink ‘rammelde’. Het realiseren van zgn. obstakelvrije zones langs provinciale wegen bleek ook geen richtlijn die was opgelegd door de landelijke overheid, of de EU.

Voorbeeld voor anderen

Inmiddels is er ook al enkele weken een landelijke, online petitie tegen dit ‘verkeersplan’, dat feitelijk in heel het land speelt en waarbij alleen al in Zuid-Holland meer dan 6000 bomen zouden sneuvelen. ‘Zowel de politiek, bewoners, als natuurorganisaties hebben in Binnenmaas met argumenten nu aan kunnen geven dat dit plan in zijn huidige vorm zeker geen verbetering is op veel punten. Bovendien is ook duidelijk geworden dat het wel degelijk zin heeft om zelf zaken te onderzoeken en bij dit soort projecten niet blindelings af te gaan op de informatie die verstrekt wordt. Wij hopen dan ook dat dit signaal in andere delen van de regio, de provincie en misschien ook wel daarbuiten wordt opgepikt’, aldus de regionale bomenwerkgroep.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.