PvdA en SP Zuid-Holland dienen motie in voor onderzoek afschaffen jeugdloon

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Loesje SCHUINZUID-HOLLAND – Met 686 euro bruto per maand ligt het minimumjeugdloon voor 18-jarigen bijna 300 euro onder de armoedegrens. Te weinig om goed een zelfstandig bestaan op te bouwen, vinden alle partijen in Provinciale Staten. Achtienjarigen die werken bij of in opdracht van de provincie, zouden minimaal het wettelijk minimumloon moeten verdienen.

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst nam samen met de PvdA het initiatief voor de vandaag ingediende motie. ‘Het liefst willen we dat het kabinet het jeugdloon voor 18-jarigen gewoon helemaal afschaft. Die kant lijkt het gelukkig wel op te gaan. Voor nu gaan we eerst kijken wat de provincie zelf kan doen. Ik ben heel blij dat wij dit signaal met alle partijen geven!’, aldus Van Aelst.

Twee groepen

De provincie heeft te maken met twee groepen die nu mogelijk het minimum jeugdloon krijgen: jongeren in dienst van de provincie zelf en jongeren bij bedrijven die opdrachten voor de provincie Zuid-Holland uitvoeren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ICT-projecten en aanleg en onderhoud van wegen en bruggen.

Op dit moment heeft de provincie zelf geen jongeren in dienst met het minimumjeugdloon, het is wel goed dit ook voor de toekomst uit te sluiten. Voor jongeren bij bedrijven zou het via de aanbestedingsvoorwaarden geregeld moeten worden. Dit wordt de komende maanden onderzocht.

Onder vuur
Het jeugdloon ligt niet alleen bij de provincie Zuid-Holland onder vuur. Vorige week nam de gemeente Den Haag een motie van de SP over afschaffing aan. Landelijk is er veel aandacht voor het karige loon voor jongeren door de acties van FNV Young&United. In ons omringende landen als België en Duitsland verdienen jongeren aanzienlijk meer.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.