Monumenten in Oud-Beijerland voortaan herkenbaar aan monumentenschild

508

IMG_6442OUD-BEIJERLAND – Kost het nu al niet bijzonder veel moeite om een rijks- of gemeentelijk monument in Oud-Beijerland te herkennen; binnenkort kun je er helemaal niet meer om heen. Om de herkenbaarheid te vergroten, stelt de gemeente namelijk gratis een monumentenschildje beschikbaar. Trouwens, ook de bevestiging aan het pand neemt gemeente Oud-Beijerland voor haar rekening. De boodschap is duidelijk: de gemeente is trots op haar monumenten!

Wethouder Piet van Leenen bevestigde donderdag 3 december 2015 eigenhandig het eerste monumentenschildje aan de gevel van het pand Havendam 13. Niet geheel toevallig, is eigenaar Arie van Steensel ook lid van het comité Open Monumentendag.

Monumenten

IMG_6435Oud-Beijerland kent een rijke cultuurhistorie. Een groot aantal panden herinnert ons aan dit verleden. Wie kent ze niet, de oude panden die het karakter van het centrum van Oud-Beijerland zo typeren. Neem bijvoorbeeld het monumentale en beeldbepalende Oude Raadhuis. En de statige herenhuizen langs de Vliet, bij de haven en de H.B.S.-laan, die ons in gedachten meenemen naar vroeger dagen waarin Oud-Beijerland economisch op de kaart werd gezet. Op dit moment kent Oud-Beijerland 28 rijks- en 91 gemeentelijke monumenten.

Visitekaartje

Onder het motto ‘monumentale objecten verdienen een visitekaartje’ bedacht de gemeente het plan om zowel gemeentelijke- als rijksmonumenten van een monumentenschildje te voorzien. Gekozen is voor een uniform schildje, ontworpen door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in samenspraak met de ANWB. Op deze wijze zijn de monumenten voor zowel inwoners als bezoekers goed herkenbaar. En is in één oogopslag duidelijk: hier staat iets bijzonders. Ook de commissie Welstand en Monumenten adviseerde positief over het voorstel om de monumenten te voorzien van een monumentenschildje.

Alle monumenteigenaren zijn per brief geïnformeerd over het gratis gemeentelijk initiatief. Een groot deel hiervan reageerde enthousiast.

Donderdagmiddag bevestigde wethouder Piet van Leenen onder toeziend oog van de monumenteigenaren, de heer en mevrouw Van Steensel het eerste monumentenschildje aan het gemeentelijke monument (galerie De Verbeelding), Havendam 13.

Medewerkers van team gebouwenbeheer gaan de komende dagen op pad om alle monumenten, waarvan de eigenaar zich heeft aangemeld, te voorzien van monumentenschildjes.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.