Provincie Zuid Holland organiseert inloopbijeenkomsten over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

logo provincie zuid-hollandHOEKSCHE WAARD – De raadsleden, wethouders en burgemeesters van de 5 gemeenten praten al geruime tijd over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard. Het gaat daarbij met name over de vraag hoe besluiten die voor het hele eiland van belang zijn het beste kunnen worden genomen en uitgevoerd. De provincie gaat de gemeenten hierbij helpen en wil hiervoor in gesprek met alle betrokkenen. Omdat het ook u aangaat hoe het eiland in de toekomst bestuurd wordt, wordt u van harte uitgenodigd om mee te doen aan dit open overleg.

Voorgeschiedenis evaluatie regionale samenwerking (ERS)

In 2013 is in opdracht van de gemeenten een evaluatie van de regionale samenwerking uitgevoerd, ook wel bekend als ERS. Uit die evaluatie blijkt onder andere dat de samenwerking tussen de gemeenten in de Hoeksche Waard bij relatief eenvoudige problemen redelijk tot goed gaat. De samenwerking bij meer ingewikkelde problemen verloopt echter veel moeilijker en stroperiger. Dat komt omdat samenwerkingsafspraken door de 5 gemeenteraden afzonderlijk moeten worden vastgesteld. Bovendien worden gemaakte regionale afspraken weer ter discussie gesteld zodra deze lokaal uitgevoerd moeten worden. Hierdoor neemt de slagkracht af en blijven resultaten achter. Bovendien blijven kansen  daardoor liggen.

Mogelijke oplossingen

De gemeenten en de provincie zijn het er over eens dat niets doen geen optie is en er veel meer besluiten door de Hoeksche Waard als geheel moeten worden genomen en uitgevoerd. De Hoeksche Waard is daarbij één en ondeelbaar!

Een oplossing die door de gemeenten is onderzocht is het versterken van de huidige samenwerking en de regio bovendien doorzettingsmacht te geven. Dat wil zeggen dat er een regioraad wordt opgericht die in plaats van de 5 afzonderlijke gemeenteraden de besluiten gaat nemen over zaken die voor de gehele regio van belang zijn, zoals bijvoorbeeld waar woningen, bedrijven en winkels moeten komen. De huidige gemeenten blijven voortbestaan en moeten meewerken aan de besluiten van de regioraad. De gemeenten blijven wel besluiten nemen over lokale zaken, zoals onderhoud van wegen en parken. De regioraad zal bestaan uit vertegenwoordigers van alle gemeenteraadsfracties en worden door de fracties uit hun midden gekozen. Deze oplossing staat bekend als versterkte samenwerking met doorzettingsmacht.

Een andere oplossing die door de gemeenten is onderzocht is een samenvoeging van alle gemeenten tot één gemeente in de Hoeksche Waard. Deze nieuwe gemeente neemt alle besluiten zelf. Deze oplossing staat bekend als samenvoeging.

Meepraten

U kunt meepraten op een van de inloopavonden, een aparte bijeenkomst over kernenbeleid en via dit reactieformulier.

De inloopbijeenkomsten:

Klik op onderstaande links per gemeente voor meer informatie en aanmelden:


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren