WETHOUDER OVERHANDIGT CULTUURROUTE VOOR KINDEREN HET ‘GEHEIM VAN OUD-BEIJERLAND’

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

img_8810-kopieOUD-BEIJERLAND – Een beetje onwennig en ook wel een beetje gespannen staan de negen leerlingen van de reformatorische Eben-Haëzerschool (zorgklas plus) maandag 19 september op de brug voor het Oude Raadhuis. Wachtend op de dingen die komen gaan. En dan, klokslag half tien, staan ze oog in oog met wethouder Harry van Waveren. Als eersten mogen zij namelijk de nieuwe ‘cultuurroute voor kinderen’ in ontvangst nemen én deze samen met de cultuurwethouder gaan lopen.

De overige twaalf scholen ontvangen de komende dagen de route en kunnen hier vervolgens zelfstandig mee aan de slag. De overhandiging van de cultuurroute door de wethouder is onderdeel – of start zoals u wilt – van de themaweek ‘een leven lang fit’.

Cultuurroute

In het centrum van Oud-Beijerland liggen sinds 2014 bijzondere en opvallende stoeptegels. De stoeptegels zijn een hulpmiddel voor het volgen van de ‘Cultuurroute OBL’. Met behulp van QR-codes op de stoeptegels en/of een papieren kaart is de route te lopen. Op elke locatie op de route ligt een stoeptegel met een QR-code. Door deze code te scannen met een smartphone of tablet verschijnt er informatie over het monument. In totaal zijn er 34 genummerde tegels te vinden in het centrum en drie tegels op bijzondere plaatsen net buiten het centrum. De cultuurroute is ook te downloaden via de BeleefRoutes app. De app navigeert naar de volgende locatie op de route en maakt het lopen van de route dus mogelijk zonder plattegrond.

Educatief programma

Nadat de gemeente in 2014 de bestaande cultuurroute met behulp van lokale en regionale (cultuur)historische organisaties, ontstond het idee om een educatief programma te ontwikkelen voor basisscholen. Uit gesprekken met scholen bleek er behoefte te zijn aan een meer lokaal georiënteerd cultuur-educatief lesaanbod.

Schatkaart

Al snel bleek de bestaande route voor kinderen te lang en te uitgebreid. Vandaar dat een werkgroep (bestaande uit Ilse Corvers, Doortje de Boer, Mariëtte de Zeeuw en Pieter Jan in ’t Veld) aan de slag ging om de route aan te passen aan de doelgroep. Het resultaat is een nieuwe plattegrond met minder locaties. Hert uiteindelijke verrassende resultaat is een cultuurroute in de vorm van een schatkaart en te spelen als spel ‘Het geheim van Oud-Beijerland’, waarin kinderen op zoek moeten gaan naar een schat.

Themaweek

Deze week (19 tot en met 23 september) organiseren Ilse en Doortje, in samenwerking met de Dienst Gezondheid en Jeugd en een projectgroep bestaande uit gemeente Oud-Beijerland en een aantal scholen, een themaweek ‘een leven lang fit!

Tijdens deze week zijn er diverse activiteiten onder schooltijd zoals bootcamp, drumtastic en muzieklessen voor de (middelbare) scholen en kinderopvang. Ook na schooltijd is er een programma voor zowel kinderen als senioren en leerkrachten. Er komt een voorstelling ’taartjes eten is ook bewegen’, een wandeltocht en fittest voor senioren en workshops boxen en mindfullness voor leerkrachten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren