Kom appels plukken en proeven in de boomgaard in Mijnsheerenland

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

image003

p9176008MIJNSHEERENLAND – Het oogstseizoen van de Hollandse appels en peren is begonnen. Hoe kun je dat nu beter vieren dan met een feestelijke Appelplukdag? Kom daarom op  zaterdag 24 september naar fruitteeltbedrijf Boerderij de Kikkershoek, Maasweg 3 in Mijnsheerenland

Alleen al een wandeling door de boomgaard van  Jeanet Dekker en Leen van Kampen   is prachtig. De kleurige rode appels en rijpe peren schreeuwen om geplukt te worden. Dat is dan ook precies wat u mag doen tijdens de Landelijke Appelplukdag. De Hollandse appel- en perenrassen zoals  Elstar, Cox, Goudreinet en de stoofperen Giessen Wildeman en St. Remy   zijn klaar om geoogst te worden. Niets is lekkerder dan een appel of peer net van de boom. Kom daarom naar de boomgaard en geniet ook thuis van zelfgeplukt Hollands fruit. Wist u dat, mits voorzichtig geplukt en vervoerd, men maanden kan genieten van het zelfgeplukte fruit.

Appels en peren plukken, is puur handwerk. “We vinden het leuk om aan mensen te laten zien hoe dat gaat,” zegt  Jeanet. “Wij maken van de jaarlijkse Appelplukdag een gezellig uitje voor jong en oud”. Naast zelf plukken en proeven is er in de boomgaard nog van alles te zien en te doen, zoals kijken en proeven van zelfgeperst appelsap door de mobiele sappersdie zeker 3000 kilo appels en peren gaat verwerken tot Heerlijk sap.  Op het erf is een Boerenmarkt, met de boer of tuinder zelf achter kraam. Alle vragen over deze verse producten of manier van telen kunt u stellen. De Hoeksche Rooie, Aardappelen van Boerderij de Kikkershoek, Pompoenen, Snijbonen, pepers enz. Westhoek schapenkaas en lamsvlees, Tomatenkwekerij Schenkeveld, Boerenijs van hoeve Bouwlust en Boerenzuivel uit Midden Delfland. En natuurlijk is de winkel vol met streekproducten van Boerderij de Kikkershoek deze dag ook open.

Voor de kinderen staan de traptrekkers klaar en natuurlijk is “KIKKER”  in actie. Voor de inwendige mens wordt volop gezorgd  in de koffiehoek door  Roparun team 92. En ook Twistine, de stroopwafelbakker en biefspiesjes van Weiderund zijn paraat.

Het is zelfs mogelijk om aansluitend op het appelsplukken een Solex-route te rijden vanaf de Kikkershoek door de mooie Hoeksche Waard en langs andere streekproduct verkooppunten.

De bekende Elstar-appel, met zijn rode blos en karakteristieke zoete en frisse smaak, is de meest populaire appel in Nederland  en wordt verreweg het meest geteeld. Maar ook andere Hollandse appels zijn minstens evenveel de moeite waard om eens te proeven. Wat dacht u van de  Cox, Delcorf en later in het seizoen Pinova, King en Braeburn, of de Conference-peer. Deze zijn allemaal te vinden in de winkel en/of boomgaard aan de Maasweg.

De huidige boerderij van akkerbouw- en fruitteelbedrijf De Kikkershoek , stamt uit  1931. Op dit bedrijf wordt dus niet alleen fruit geteeld, maar ook aardappelen, suikerbieten, graszaad en graan. Sinds 1997 is Jeanet begonnen met een kraampje met aardappelen en fruit langs de Maasweg (N489). In 2004 is de winkel verplaatst naar de schuur van de boerderij en is het assortiment gestaag uitgebreid. Jaarrond verkopen wij zoveel mogelijk “Vers van eigen Bodem” aangevuld met producten zo dicht mogelijk uit de buurt. Door de samenwerking van Hoeksche Waardse telers met tuinders en melkveehouders in onze gezamenlijke winkel  Farm-I-See in Schipluiden. Vindt er kruisbestuiving in de Rotterdamse regio plaats. Zo hopen we na de landelijke plukdag ook de zuivel van Midden Delfland in ons winkeltje te gaan verkopen.

In de bijbehorende winkel worden naast de eigen fruitsoorten en aardappelen ook veel sap van eigen fruit verkocht. Dit sap is 100% puur en zonder conserveringsmiddelen.

Klanten uit de hele regio weten de winkel te vinden. Jeanet : “Niet alleen om verse  producten van eigen bodem te kopen, maar ook voor persoonlijk advies, bijvoorbeeld de lekkerste appels voor een appeltaart” . Op hun facebookpagina Boerderij de Kikkershoek  houdt  Jeanet de vaste klanten op de hoogte van hun nieuwtjes rondom de extra plukmogelijkheden (in de herfstvakantie)  in de boomgaard. Elke zaterdag in september en oktober tussen 10 en 12 uur is het Zelfplukken bij de Boerderij de Kikkershoek. Scholen kunnen ook afspraken maken voor een excursie met zelfplukken.

Het fruitteeltbedrijf Boerderij de Kikkershoek doet mee aan de Landelijke Appelplukdag op zaterdag 24 september. Deze dag stellen ruim 35 fruitbedrijven in heel Nederland hun boomgaarden open voor publiek.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren