De hoogste tijd voor het laatste stukje A4

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

10495052_342971495889701_3191779205005075789_oHOEKSCHE WAARD – De VVD in de Hoeksche Waard maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van de Hoeksche Waard. Met name de bereikbaarheid in geval van calamiteiten, maar ook de steeds grotere vertraging die forenzen dagelijks ondervinden, is voor de VVD fracties in de Hoeksche Waard aanleiding om op te roepen tot een debat over de aanleg van de A4 Zuid tussen Hoogvliet en Klaaswaal.

Met de realisatie van zowel het stukje A4 bij Steenbergen, als de A4 Midden Delfland, ontstaat er grotere verkeersdruk op het knooppunt Vaanplein vanaf de A15, over de A29 naar het zuiden. Vrachtverkeer naar Antwerpen kiest ook voor de A15-A29-A4 route om dure tolkilometers in België te ontlopen. Hiermee wordt de A16 naar het zuiden ontlast, maar ontstaan er structurele vertragingen en files op deze route over de A29, met name tussen het knooppunt Vaanplein en de Haringvlietbrug vice versa. Dit is voor alle gebruikers, met name in de spits, goed te merken. Bij incidenten en calamiteiten raakt de verbinding helemaal ontwricht, inclusief het onderliggende wegennet in de Hoeksche Waard.

Aanleg van de A4 zuid heeft als voordeel dat er minder files staan op de A29 en A16. Ook zijn Voorne Putten en de Hoeksche Waard zijn ingeval van calamiteiten beter ontsloten en is er milieuwinst omdat de route naar het zuiden 14 kilometer korter wordt en er minder files staan. En voor bedrijven wordt de Hoeksche Waard interessanter als vestigingslokatie door  een betere bereikbaarheid.

De VVD in de Hoeksche Waard roept op tot een nader onderzoek naar de voor- en nadelen en maatschappelijke kosten van de aanleg van de A4 zuid. Met name de kosten en het effect van een extra afslag in de Hoeksche Waard, een mogelijk verdiepte aanleg, de kosten van eventuele natuurcompensatie en het effect op de doorstroming van het gehele traject Rotterdam-Antwerpen moet nader worden onderzocht. Dit moet leiden tot een breed maatschappelijk debat met inwoners, politiek en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zoals ondernemers en milieu- en natuurorganisaties. ‘We kunnen het ons niet veroorloven, net als bij de A4 Midden Delfland, jarenlang alleen maar te wachten en niks te doen.’ aldus Léon Hoek, één van de schrijvers van het manifest dat de VVD heeft opgesteld. ‘Wij roepen de provincie op om met de gemeenten snel aan de slag te gaan met nader onderzoek naar financiële haalbaarheid en draagvlak voor de aanleg van de A4-zuid’. Hoeksche Waard

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren