Steeds meer reeën op Tiengemeten

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Tiengemeten – Op natuureiland Tiengemeten is het aantal reeën de afgelopen tijd flink toegenomen. Boswachter Eduard Reuvers telde er wel 20! Steeds meer bezoekers hebben een ontmoeting met die reeën terwijl ze wandelend het eiland ontdekken. Tot hun grote verrassing, want wie verwacht deze prachtbeesten nu op een afgezonderd eiland?

Overtocht
Reeën zijn uitstekende zwemmers. Vanuit de Hoeksche Waard maken ze via het Vuile Gat met gemak de oversteek naar Tiengemeten. Eva van Dijk-Bijl van De Hoeksche Vaart heeft dit zelfs al eens op film weten vast te leggen. Eenmaal aan land op Tiengemeten vinden ze snel hun weg naar de afgelegen delen op het eiland, meestal in de Wildernis.

Verblijfplek
Reeën slapen in de winter vaak in groepen op een vaste plek. Boswachter Eduard: ‘Zo’n groep wordt een sprong genoemd. Meestal bestaande uit 4 a 5 reeën, maar dat kan oplopen naar 15. Op Tiengemeten zijn meerdere plekken waar de reeën overnachten. De omgeving van de ruïne van de aardappelloods en de Oude Polder zijn bijvoorbeeld geschikte plekken voor ze want daar vinden ze beschutting. De kenner ziet het aan de ligplekjes; van die ronde krabplekjes waar ze rusten en slapen’.

Relatieve rust
Boswachter Eduard vervolgt: ‘Deze tijd van het jaar is voor reeën een redelijk rustige tijd. De bronst is voorbij, de geit (vrouwtjesree) zorgt nog even voor haar jongen maar is wel al zwanger van nieuwe jongen. Deze worden rond mei geboren. Op dat moment is het tijd voor de eenjarigen om hun eigen weg te zoeken’.

Browsen
Aan voedsel geen gebrek op Tiengemeten. Boswachter Eduard: ‘Reeën eten alle soorten gras en kruiden, maar bijvoorbeeld ook de bladknoppen van wilgen. Ze nemen hier een hapje, daar een hapje, een takje, een bloemetje, een knopje. Voor die manier van eten is geen goed Nederlands woord, maar in het Engels wordt dat ‘browsen’ genoemd. Ze zijn er, naast rusten, een groot deel van de dag mee bezig’.

Foto MRS. Uit Photography 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.