Unieke verzamelalbums van de Rode Ridder bij ‘s-Gravendeelse Uitgeverij Barabas

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Dennis Hardenbol van stripwinkel ‘Barabas’ is erg blij met de unieke albums van de Rode Ridder. – Foto en tekst Arie Pieters

‘s-Gravendeel – Dennis Hardenbol, eigenaar van stripwinkel Barabas in ‘s-Gravendeel, is enkele jaren geleden ook een uitgeverij begonnen en inmiddels komen er elk jaar fraaie, gelimiteerde albums uit. Uitgeverij Barabas is een unieke, kleine uitgeverij, die graag een stuk stripgeschiedenis levend wil houden. Aan de lijst met unieke verzamelalbums is nu de legendarische Rode Ridder toegevoegd.

Eerder kwamen er al prachtige verzamelalbums uit van Professor Ambrosius, Patty en Douwe Dabbert en ook van die reeksen blijven met regelmaat gelimiteerde albums verschijnen, maar dit najaar verschijnt er dus ook een schitterend verzamelalbum van de Rode Ridder. Dennis Hardenbol is trots op het resultaat:

‘De Rode Ridder’ is heel bekend en loopt als serie ook al heel lang. In onze verzamelalbums van deze serie worden telkens drie verhalen gebundeld. Het betreft hier verhalen uit de periode dat Claus Scholz de tekenaar was van de strip. Het eerste verzamelalbum verschijnt in november en is een gelimiteerde oplage van 100 stuks, waarvan 90 er een originele tekening bijgesloten krijgen. Leuk weetje is dat Claus Scholz zelf langs komt hier in de winkel, als het album uitkomt. Inmiddels is de bovenverdieping gereed gemaakt als galerie voor originele striptekeningen, dus Claus Scholz zal daar albums signeren. We willen dat soort signeersessies daar meer gaan doen en zijn inmiddels ook al bezig met de Vlaming Jeff Broeckx, tekenaar van Dag en Heidi’.

De Rode Ridder

De Rode Ridder is een Vlaamse stripreeks die zich merendeels afspeelt in de middeleeuwen. Deze reeks, waarvan het eerste deel in 1959 verscheen, is van de hand van striptekenaar Willy Vandersteen. Ze is gebaseerd op Johan de Rode Ridder, een karakter uit de gelijknamige jeugdboekenreeks van Leopold Vermeiren. De stripreeks wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij en is naast Suske en Wiske zonder meer één van de meest succesvolle en langstlopende reeksen uit de rijke geschiedenis van Studio Vandersteen. Centraal in de reeks staat Ridder Johan, als universele held. Tekenaar Claus Scholz (1949) werd in 1965 etalagedecorateur in Wolfsburg. Omdat hij graag striptekenaar wilde worden verhuisde hij in 1972 naar Antwerpen, om zijn diensten aan te bieden aan Willy Vandersteen. Deze had op dat moment niemand nodig, maar wees hem door naar Frank Sels, die tot 1966 zorgde voor de inkting van De Rode Ridder. Vanaf 1986 werkte Scholz mee aan de stripreeks Bakelandt. Ook schreef hij nog enkele korte verhalen voor het meisjes-weekblad Tina. Vanaf 2004 tekende hij, na het overlijden van Karel Biddeloo, de nieuwe verhalen van de stripreeks De Rode Ridder, waarvoor Martin Lodewijk de scenario’s schreef. In 2015 ging Scholz met pensioen. Meer informatie over de door Barabas uitgeven stripalbums is te vinden op de website van de uitgeverij: http://www.uitgeverijbarabas.nl/

Foto en tekst Arie Pieters


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren