Everyone loves Jimmy’: Eerbetoon aan icoon van de wederopbouw

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Na de Tweede Wereldoorlog moest Nederland weer worden opgebouwd. En in de late jaren veertig, vijftig en het begin van de jaren zestig gebeurde dat grotendeels met behulp van GMC CCKW trucks. Het boekje ‘Everyone loves’ Jimmy’ is een eerbetoon aan die oerdegelijke ‘Jimmy’s’. (Eén van de bijnamen van de GMC’s in de Tweede Wereldoorlog.) Hoog tijd om daar ook in boekvorm eens bij stil te staan, vond auteur Arie Pieters.

Deze voormalige legertrucks kwamen uit de zgn. legerdump en werden al snel na de oorlogsjaren omgebouwd voor civiel gebruikt. Overal in het land doken de GMC’s, of de ‘Jimmy’s’ (één van de bijnamen van de GMC) op als er bouwputten, wegen, snelwegen, kanalen, fietspaden etc. moesten worden uitgegraven. En in Zeeland en Zuid-Holland werden ze natuurlijk ook ingezet om de dijken te versterken na de Watersnoodramp van 1953. Dit boekje is een eerbetoon aan die oerdegelijke ‘Jimmy’s’. En uiteraard is het ook een eerbetoon aan die mensen die toen aan de slag gingen om met behulp van o.a. die ouwe trouwe ‘Jimmy’s’ het land weer op te bouwen. ‘Ouwe trouwe’ was trouwens halverwege de jaren vijftig al van toepassing, want in 1941 rolden de eerste exemplaren van de ruim 550.000 gebouwde trucks namelijk al uit de fabriek in Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel van de GMC’s terecht in wat we voor het gemak ‘de legerdump’ noemden. Vanwege meerdere redenen (ondermeer de oprechte wens om de Europese economieën weer op poten te zetten en het beperken van de kosten van transport terug naar de VS) werden GMC’s in grote hoeveelheden achtergelaten in Europa.

Regionale bedrijven gingen aan de slag met ‘Jimmy’s’

Veel aannemingsbedrijven bouwden na de oorlog hun wagenpark in het begin (grotendeels) op met de GMC’s afkomstig uit de legerdump. Dat was in de regio Hoeksche Waard niet anders, ondermeer bij Moret en Van der Linden (‘s-Gravendeel) en Van Ruiven (Oud-Beijerland) reden ze, maar ook veel bedrijven net buiten de Hoeksche Waard hadden de ‘Jimmy’s’ rijden, zoals b.v. de firma Timmer in Dordrecht. Van al deze bedrijven zijn foto’s opgenomen in het boek. Naast zo’n 25 opnamen die betrekking hebben op voornoemde bedrijven en de regio Hoeksche Waard, staan er ook foto’s in van de Tweede Wereldoorlog, waarin de GMC’s zo’n belangrijke rol speelden. In totaal bevat het boekje ruim vijftig foto’s, merendeels uit de jaren tussen 1950 en 1965. In ‘Everyone loves Jimmy’ wordt ook aandacht besteed aan mensen die deze wagens rijdende houden, zoals de mensen van ‘Keep Them Rolling’. ‘Everyone loves Jimmy’ (78 pagina’s, ISBN: 9789463422017) is uitgegeven via Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €12,99. Verder is het te bestellen via de Bruna en elke goede boekhandel in Nederland en België.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren