Groenlicht voor nieuwe boomhut in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Vandaag is het weer zover: de dag dat vrijdag en dertien samenvallen. Vrijdag de dertiende… in de ogen van velen niet bepaald de meest gelukkige combinatie. Maar daar hebben de ‘huttenbouwende jongeren’ in Poortwijk III geen boodschap aan. Voor hen is het vandaag een geluksdag. Zojuist gaf wethouder Piet van Leenen namelijk groen licht voor de bouw van een nieuwe boomhut op de locatie waar ‘ie al eerder stond. Samen met een aantal jongeren bevestigde de wethouder een bord met daarop een aantal, door de kinderen zelf bedachte, spelregels aan een paal. Vergeten is de teleurstelling over het verwijderen van het eerdere bouwsel. Nog voor de laatste ‘spijker’ is geslagen, brengen ze enthousiast regel 1 in de praktijk: ‘we werken hier met plezier samen en iedereen mag meedoen’.   

Boomhut

Ze waren er al even mee bezig: de bouw van een twee verdiepingen tellende boomhut in het midden van enkele bomen en struiken aan de Klarinet (tegen de Stougjesdijk). Met hout en pallets van overal vandaan. “We hadden geen kind aan ze”, zo vertellen enkele moeders later. Vol passie spijkeren en schroeven ze er vrolijk op los. En juist deze ‘bevestigingsmaterialen’ zijn de reden dat medewerkers van de buitendienst de boomhut op dinsdag 3 oktober ontmantelen en het materiaal afvoeren. Want spijkers en schroeven in bomen… dat kan toch niet echt de bedoeling zijn. Om over scherpe punten van uitstekende spijkers maar niet te spreken. Het is vanwege deze onveilige situatie en schade aan bomen en openbaar groen dat zij tot actie overgaan.

Onbegrip

Het staat volgens de wethouder buiten kijf dat de medewerkers van de buitendienst naar eer en geweten en met de beste bedoelingen hebben gehandeld. Echter, gezamenlijk overleg en een betere afstemming had veel teleurstelling, ophef en onvrede (waaronder de vele reacties op sociale media) kunnen voorkomen. “Een lastige spagaat”, zo omschrijft Piet van Leenen de ontstane situatie. “Hoewel we het, zeker achteraf gezien, op een andere manier hadden moeten aanpakken, blijven we als gemeente wel verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte en de zorg voor ons groen”.   

Oplossing

Hoewel gedane zaken geen keer nemen, was wethouder Van Leenen er veel aan gelegen om onder meer in samenspraak met ouders en kinderen te kijken naar wat wel kan.  “Het is alleen maar goed dat kinderen buiten spelen, dat ze zelf op ontdekking gaan en dat ze – in de meest letterlijk zin – met vallen en opstaan groot worden. En ja, ik ben vroeger ook wel eens uit een boom gevallen”, lacht de wethouder.  

 

De gesprekken tijdens een bijeenkomst op locatie met moeders en kinderen en tijdens een overleg in het gemeentehuis met enkele moeders brachten niet alleen de partijen nader tot elkaar, maar leverden ook een oplossing op waar iedereen blijf van wordt.

 

Zo mogen de kinderen op deze locatie een nieuwe boomhut maken, waarbij de gemeente zorgt voor een goede bescherming van de twee aanwezige bomen. Wel geldt een aantal spelregels die de kinderen zelf hebben bedacht, namelijk:

 

  • We werken hier met plezier samen en iedereen mag meedoen;
  • We zijn zelf verantwoordelijk voor deze boomhut, elkaar en de omgeving;
  • We ruimen onze spullen op en laten geen afval liggen;
  • Anderen hebben geen last van ons;
  • We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen en gebruiken alleen takken die op de grond liggen;
  • We zorgen goed voor de natuur;
  • We spelen hier op eigen risico.

Wethouder Van Leenen: “Toegegeven, het proces kende geen goede start, maar schetst een duidelijk beeld hoe we in betrekkelijk korte tijd in gezamenlijk overleg tot iets moois kunnen komen. Waarbij ‘loslaten’– symbool voor de veranderende relatie tussen overheid (gemeente) en samenleving (inwoners) – het sleutelwoord is. Dat vraagt inzet en verantwoordelijkheid van ons allemaal”.

Als symbolische handeling bevestigde wethouder Van Leenen samen met een aantal kinderen het bord met de spelregels aan een paal. “Ik wens jullie veel succes en volg het bouwproces natuurlijk met grote belangstelling. En wat mij betreft zijn jullie een voorbeeld voor de andere wijken. Want buiten spelen is gewoon ongelofelijk gezond”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.