Gemeente Oud-Beijerland sluit het jaar 2017 af met een positief saldo van 3,8 miljoen euro

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

OUD- BEIJERLAND – Gemeente Oud-Beijerland sluit het jaar 2017 af met een positief saldo van 3,8 miljoen euro. Dat blijkt uit de Jaarrekening die het college van burgemeester en wethouders deze week vaststelde. Bovendien is ook de goedkeurende accountantsverklaring binnen, waarmee de jaarrekening 2017 ‘rechtmatig’ wordt verklaard.

Het is duidelijk… wethouder Piet van Leenen (portefeuillehouder financiën) is een tevreden man en met hem uiteraard het hele college. Vooral ook omdat het gemeentebestuur er aanvankelijk van uitging (op basis van de 4ebegrotingswijziging 2017) ‘slechts’ 1,7 miljoen euro over te houden. De jaarstukken worden tijdens de raadsvergadering van 5 juni opiniërend besproken, waarna de jaarrekening op 19 juni officieel door de raad wordt vastgesteld.

Jaarrekening versus begroting

Het woord ‘begroting’ roept over het algemeen herkenning op en spreekt bij velen tot de verbeelding, maar als het om de ‘jaarrekening’ gaat, wordt het al wat moeilijker. Wat is een jaarrekening?

Wethouder Piet van Leenen: “Bij het opstellen van de begroting kijken we vooruit, bij de jaarrekening leggen wij verantwoording af over het gerealiseerde beleid én over het gevoerde financieel beheer”.

Beide documenten laten overigens wel een belangrijke overeenkomst zien, namelijk de zogenaamde W-vragen. Bij de begroting gaat het dan om ‘wat zijn de trends en ontwikkelingen, wat mag het (gaan) kosten én wat willen we bereiken en wat gaan we daar voor doen? Bij de jaarrekening zijn de vragen omgekeerd: zijn er relevante afwijkingen in de trends en ontwikkelingen, wat hebben we gedaan voor en bereikt in het afgelopen jaar én wat heeft het gekost?

 

Positie(f)ver resultaat

Dat de jaarrekening een positief resultaat laat zien van 3,8 miljoen euro (verschil tussen inkomsten € 53.889.000,- en uitgaven € 50.095.000,-) is het gevolg van een aantal (meevallende) factoren, zoals: minder personeels- en overheadkosten, minder uitgaven aan bibliotheek en bedrijventerrein, minder aanvragen bijstand, lagere pensioendotatie bestuurders, algemene uitkering (afrekening voorgaande jaren) en het doorschuiven van activiteiten naar 2018.  

Infographic

Bijgaande infographic schetst een beeld van de inkomsten en uitgaven en laat zien waaraan de gemeente het geld heeft besteed. Oftewel de jaarrekening in één oogopslag!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren