‘Herinneringen aan Jimmy’: Tweede boekje over historie legendarische legertruck

163
'Herinneringen aan Jimmy': Tweede boekje over historie legendarische legertruck

Hoeksche Waard – Een jaar geleden verscheen het boekje ‘Everyone loves Jimmy’ van de hand van Arie Pieters uit ‘s-Gravendeel. Dit boekje was feitelijk een eerbetoon aan de legendarische GMC CCKW legertrucks. Maar de GMC’s, of ‘Jimmy’s’, zoals hun bijnaam in de Tweede Wereldoorlog was, waren niet alleen erg belangrijk in de oorlog, maar ook tijdens de wederopbouw van ons land. Het boekje maakte veel reacties los en zorgde er ook voor dat er weer extra informatie en meer oude plaatjes van Jimmy’s in civiele dienst boven water kwamen.

Alle reden dus voor de auteur om een vervolg te maken. Mede ook omdat er de laatste jaren veel foto’s uit de laatste oorlogsjaren zijn vrijgegeven voor het zgn. publieke domein. En dus kwam er ook meer beeldmaterieel beschikbaar van de ‘Red Ball Express’. (Een militaire, logistieke operatie waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de GMC trucks.) Maar de nadruk in het nieuwe boekje ligt toch op de periode van de wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de GMC’s via de legerdump beschikbaar voor civiel gebruik. Overal in het land doken de Jimmy’s op als er bouwputten, wegen, snelwegen, kanalen, fietspaden etc. moesten worden uitgegraven. En in Zeeland en Zuid-Holland werden ze natuurlijk ook ingezet om de dijken te herstellen en te versterken na de Watersnoodramp van 1953. Maar voor de wederopbouw kon beginnen waren ze op veel plekken in het land al bezig geweest met (letterlijk) puinruimen. Veel aannemingsbedrijven bouwden na de oorlog hun wagenpark in het begin deels of zelfs helemaal op met de GMC’s afkomstig uit de legerdump. In de Hoeksche Waard waren dit bijvoorbeeld Van Ruiven, Barendregt en Van der Linden.

 

Een mooie periode

In 1941 rolden de eerste exemplaren van de ruim 550.000 gebouwde trucks uit de fabriek in Amerika. En tot het einde van de oorlog zouden ze onvermoeibaar hun werk blijven doen. Daarna gingen ze, bijna over heel de wereld, aan de slag in civiele dienst. En ook na de oorlog bleken de relatief eenvoudig te repareren GMC’s

vrijwel onverwoestbaar. In ons land deden ze merendeels dienst als kipper, maar sommige gingen ook aan de slag als takelwagen, bakwagen of voor veevervoer. In thuisland de VS en ook in Canada kwamen ze meest in de bosbouw terecht en er waren in Europa ook flink wat dorpen waar de vroegere ‘firetrucks’ na de oorlog opdoken als de dorpsbrandweerwagen. In ons land deden ze tot einde jaren zestig onvermoeibaar dienst tijdens de wederopbouw. Een tijd van keihard werken, maar toch ook zeker ‘een mooie tijd’. Althans zo kijken veel vroegere GMC-chauffeurs

terug op die periode. In totaal bevat het boekje meer dan 90 foto’s, grotendeels uit de jaren tussen 1948 en 1965. Bijna 30 opnamen waren ook opgenomen in ‘Everyone loves Jimmy’ en ruim 60 foto’s zijn ‘nieuwe’ oude plaatjes. In het boek wordt verder ook aandacht besteed aan mensen die deze wagens rijdende houden, zoals de vereniging ‘Keep Them Rolling’. ‘Herinneringen aan Jimmy’, ISBN: 9789463673778 (117 pagina’s) is uitgegeven via Mijnbestseller.nl Het is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,00 Verder is het te bestellen via ondermeer de Bruna, ECI Boek-plus.nl en elke boekwinkel in Nederland en België.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.