Cromstrijen’98 HW vraagt zich af of deze coalitie zich laat gijzelen door de Provincie

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Deze week heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de begroting die nodig is om het beleid in de komende drie jaar uit te kunnen voeren. Een essentieel punt hierbij was de OZB, waarover door diverse politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne een duidelijk standpunt is ingenomen. Een amendement moest ervoor zorgen dat verkiezingsbeloften waargemaakt konden worden door de lasten bij de start van de nieuwe gemeente niet meteen te laten stijgen.

De coalitie had hier echter totaal geen oren naar. Het was daarbij opmerkelijk dat het CDA het argument van “preventief toezicht door de Provincie” steeds noemde. Dit lijkt wel het belangrijkste argument te zijn om het amendement niet aan te nemen. Wij vragen ons daarom af of deze coalitie zich alweer door de Provincie laat ringeloren door de dreiging van preventief toezicht. De Hoeksche Waard heeft hier al eerder last van gehad door de opgelegde herindelingsprocedure en bij de discussie over de Randweg Klaaswaal. Waar blijft die sterkere positie, die een nieuwe grote gemeente zou gaan innemen? Daar is niets van te merken als we nog steeds alleen maar klein gehouden worden.

Diezelfde angst voor preventief toezicht speelde waarschijnlijk ook mee bij de behandeling van de motie van Cromstrijen’98 HW inzake de Hondenbelasting. Met de motie werd niets anders gevraagd dan het doen van een vooronderzoek over mogelijkheden tot afbouw daarvan en dit als een volwaardig punt op te nemen in de agenda van een beeldvormende vergadering, zodat de inwoners hierbij betrokken kunnen worden. Dat was toch de doelstelling van het BOB-model? Een goed onderbouwd en weloverwogen  besluit kan dan daarna genomen worden. Het lijkt er veel op dat ook hier diezelfde angst voor preventief toezicht meespeelt, want deze motie werd ook zo van tafel geveegd. Het was ook jammer dat zowel GroenLinks als D66 ook tegen stemden, ondanks hun andere redenen daarvoor. Er werd immers nog niet gevraagd om de Hondenbelasting af te schaffen.Dit was echt een gemiste kans.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.