Onderzoek naar lood bij kinderspeelplaatsen positief afgerond

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read
Bodemonderzoek bij-het-speeltuintje-aan-de-Graaf-van-Egmondstraat-in-Oud-Beijerland - Foto Sanne Waldekker

HOEKSCHE WAARD – Het bodemonderzoek naar lood in de bodem op kinderspeelplaatsen in de hele regio is afgerond. En wel met positief resultaat. De gemeten loodgehalten geven namelijk geen aanleiding om direct maatregelen te treffen of de bodem te saneren.

Veilige speeltuinen
Het onderzoek duurde 5 maanden en vond plaats in 121 speeltuinen. Nergens zijn loodgehalten gevonden die gezondheidskundig een belemmering zijn voor de kinderen die in deze speeltuinen spelen. De bodemdeskundigen van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) bekijken samen met gemeente Hoeksche Waard en andere gemeenten of blootstelling aan grond met daarin een beperkte hoeveelheid lood in speeltuinen nog verder kan worden verminderd. Bijvoorbeeld tijdens regulier onderhoud of herinrichting van de speeltuinen.

Samenwerken aan een gezonde regio
Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen, vooral bij kinderen tot 6 jaar, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom heeft de provincie Zuid-Holland samen met OZHZ in kaart gebracht in welke gebieden verhoogde loodgehalten verwacht konden worden. In samenwerking met de gemeenten in de regio is nagegaan op welke speelplaatsen kinderen in contact kunnen komen met de grond.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren