Column: Hoe begin je met duurzaamheid?

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Duursamen - Hoe start je met duurzaamheid - Foto Duursamen.nu

Voor sommigen is het een peulenschilletje, dat duurzaam doen. Gekscherend ‘de geitenwollensokken’ genoemd. Mensen die al sinds ‘altijd’ bezig zijn met bewust leven zodat groene keuzes een tweede natuur zijn geworden. Maar hoe doe jij dat nou? Ietsje groener leven? Gewoon, simpel toepasbaar, betaalbaar, én met je vrolijke sokken van de HEMA natuurlijk.

DUURZAAM STAP 1: MINDER

Het is best makkelijk, vinden wij ‘semi-geitenwollensokken’. Voor duurzaamheid en een beetje groener en milieubewuster leven hoef je volgens ons, zeker voor je eerste stappen, niet zoveel te doen als wel wat dingen te laten. Het mag allemaal gewoon wat MINDER. Minuutje korter douchen, verwarming een tikkie lager, een keer de fiets i.p.v. de auto.

De helft van wat je gewend bent te gebruiken in keuken en badkamer aan producten hoort hier ook bij. Gebruik eens een half vaatwasblokje in plaats van een hele. Dat scheelt al 50% vervuilende stoffen in ons water, 50% verpakkingsmateriaal, 50%vervoerskosten en het scheelt je bovendien 50% in je portemonnee! En heus, je vaat wordt net zo schoon. Probeer het uit; snijd dat vaatwasblokje door de helft. Dezelfde halveringstruc kun je gebruiken voor tandpasta, shampoo, enzovoorts.

DUURZAAM STAP 2: ECO HUISMERK

Is een product in de badkamer of keuken op? Neem dan uit de supermarkt een eco-huismerk variant mee. Super simpel: je pakt de fles ernaast, en om de prijs hoef je het vaak niet te laten. Nóg een bijkomend voordeel is dat je geen giftige dampen meer inademt van de chemische schoonmaakmiddelen die bij veel mensen hoofdpijn, prikkende ogen en een zere keel veroorzaken.

Eco/natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn over het algemeen beter voor mens, dier en milieu. Varianten in de biowinkels zijn duurder, maar niet altijd beter dan de huismerk spullen van de supermarkt. De merken van Lidl en Action zijn ”ietsje vager” maar absoluut niet slecht. Bovendien een goed alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen, wanneer je een kleine beurs hebt. Gebruik je daarnaast de helft van wat je normaal al gebruikte, moet je eens kijken wat een simpele behaalde winst voor milieu en portemonnee.

DUURZAAM STAP 3: ZONDER VERPAKKING

Heb je de smaak te pakken? Wil je daarna nóg een stapje zetten? Ga aan de slag met Backing Soda. Spotgoedkoop; jekoopt een pakje ( 454 gram) voor nog geen 1,75 bij de supermarkt. Wat ons betreft een wondermiddel dat niet milieuvriendelijker kan, het is zelfs eetbaar. Met Backing Soda maak je werkelijk alles schoon; ovens, matrassen, theepotten, tanden …

SIMPEL DUS

Overleg met jouw gezin welke stappen jullie gaan zetten voor ons milieu. Met welke simpele bezuinigingen jullie geld opzij kunnen zetten voor bijvoorbeeld een etentje bij Natuurlijk aan het Spui in Oud-Beijerland? Duurzaamheid, maar dan makkelijk. Gebruik wat minder en kies de eco-variant.

  • Verder lezen over eco schoonmaakmiddelen? Klik hier
  • Alle tips van Backing Soda op een rijtje? Klik hier

Column door: Maddy-Devi Homburg van Duursamen.nu uit Heinenoord


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren