Appen, bellen met je telefoon in de hand op de fiets kost je vanaf vandaag 95 euro

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Vanaf 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Uiteraard moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen. Doet u bovenstaande wel dan kost u dat 95 euro.

De daling van het aantal verkeersdoden stagneert de laatste jaren en het aantal ernstig gewonden in het verkeer neemt toe.

Het is al sinds 2002 verboden om een mobieltje vast te houden achter het stuur van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een mobiel in de hand moet 240 euro boete betalen.

De overheid begon vorig jaar met de MONO-campagne om het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terug te dringen.

Ook verboden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig

Vanaf 1 juli 2019 mag u ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als u een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als u deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Maar u mag ook dan geen gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Handsfree muziek luisteren toegestaan

Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.  U mag wel de knopjes aan uw koptelefoon of aan het snoer van uw oordopjes gebruiken om uw telefoon of muziekspeler te bedienen. 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.