Indrukwekkende herdenkingsplechtigheid bij het Indiëmonument in Puttershoek

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Puttershoek – De lucht is strakblauw en de zon schijnt uitbundig wanneer genodigden en belangstellenden zich scharen voor het Indiëmonument op begraafplaats ‘De Essenhof’ in Puttershoek. Intussen brengen leden van muziekvereniging ‘MaasMuziek’ stijlvolle koraalmuziek ten gehore. Sommige veteranen, zichtbaar op hoge leeftijd, lijken er oog noch oor voor te hebben. Ze zijn in diep gepeins verzonken.

“Op zaterdag 4 mei waren we het en vandaag, vrijdag 20 september zijn we het weer: stil. Tijdens de herdenking van de gevallen militairen staan we een moment stil bij dit Indiëmonument. Stil vol herinnering, stil om te herdenken, stil uit diep respect! Het doet mij goed u, jong en oud, vanmiddag hier te ontmoeten. Met onze blik in respect gericht op dit veelzeggende monument”, aldus burgemeester Govert Veldhuijzen.

Voor de 22e keer vormt het Indiëmonument op de begraafplaats in Puttershoek het decor voor de herdenkingsceremonie. Zelfs ruim zeventig jaar na dato maakt noemen van de namen van zeven omgekomen militairen, van wie jongste 19 en de oudste amper 25 was toen hij sneuvelde, nog steeds diepe indruk.

Burgemeester Veldhuijzen: “We denken met elkaar terug aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en aan de slachtoffers van de oorlog met Japan. We herdenken de Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen, Nederlands Oost Indië en Nieuw-Guinea, hun leven gaven voor ieders vrijheid. Ik ben trots op u en vind het belangrijk mijn dank en waardering uit te spreken voor uw inzet voor de vrede en vrijheid in onze wereld. Samen zijn wij verantwoordelijk voor het doorgeven van uw verhaal in de wetenschap dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, aan nieuwe generaties.”

Ook plaatsvervangend directeur Veteraneninstituut Martin Elands benadrukt het belang van herdenken. “Herdenken is een eerbetoon aan hen die in het verleden het hoogste offer brachten, een eerbetoon aan hen die met wonden of littekens terugkwamen. Herdenken is ook een opdracht aan het heden en de toekomst.”

Na het signaal taptoe hullen de aanwezigen zich 60 tellen lang in respectvol zwijgen. Dan is het moment aangebroken voor het leggen van kransen en bloemstukken. Namens het gemeentebestuur legt burgemeester Veldhuijzen de eerste krans. Vervolgens dragen vijf leerlingen van OBS De Pijler uit Maasdam (deze school adopteert het monument al vanaf 1999) hun zelfgeschreven gedicht voor.

Na de herdenkingsplechtigheid start de Veteranendag met een bijeenkomst in Alcazar. Hier voerde onder meer locoburgemeester Paul Boogaard het woord. Ook hij sprak zijn dank en waardering uit voor de inzet, korter of langere tijd geleden. En natuurlijk is er ruimschoots gelegenheid voor de veteranen en nabestaanden om op informele wijze met elkaar te spreken en herinneringen op te halen. De bijeenkomst werd traditioneel afgesloten met een Indisch buffet oftewel ‘blauwe hap’.

 

Foto’s Gemeente Hoeksche Waard

 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.