Ogen open houden voor iepziekte

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Je kan er helaas de klok bijna op gelijkzetten, als er tussen 1 mei en 1 juli een droge periode is met een aantal warme dagen: Dan steekt de iepziekte weer de kop op. En ook dit jaar is het niet anders. Begin juni is de gemeente Hoeksche Waard al begonnen met het weghalen van de eerste zieke en dode iepen.

Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior heeft einde mei weer onderzoek gedaan naar de uiterst besmettelijke iepziekte. En ondermeer in ‘s-Gravendeel, Puttershoek, nabij Numansdorp, Westdijk en Heinenoord doken zieke bomen op. ‘s-Gravendeel is voor het derde achtereenvolgende jaar zwaar getrofffen. In de Hendrik Hamerstraat alleen al zullen minimaal vier iepen van rond de 55-60 jaar oud gekapt gaan worden. De afgelopen twee jaar werden in ‘s-Gravendeel ook al twaalf andere iepen van dezelfde leeftijdscategorie gekapt. Ook langs de N217 en in de buurt van de A29 doken alweer enkele zieke of reeds dode bomen op. Deze zijn gemeld bij de provincie. Omdat de oudere iepen in de Hoeksche Waard geen preventieve injecties krijgen, is z.s.m. ruimen van zieke bomen de enige optie om verdere besmetting tegen te gaan.

Hulp publiek gevraagd

In het verleden kon de bomenwerkgroep terugvallen op een netwerk van vijf contactpersonen, maar deze mensen zijn inmiddels overleden, verhuisd naar buiten de Hoeksche Waard of (de laatste van deze groep) gestopt. Daarom roept de bomenwerkgroep het publiek op, om zelf goed op te letten in de naaste omgeving en zieke iepen te melden bij de gemeente.

Hoe herken je een zieke iep Wel, wie in deze tijd dus een iep ziet staan die grotendeels gele of bruine bladeren heeft, of die al helemaal kaal is, weet eigenlijk al voor 98-99% dat we te maken hebben met een zieke boom. Genezing van iepen die zijn aangetast is niet mogelijk. Het is het beste dat de bomen liefts binnen twee weken verwijderd worden. En dan kan er in het najaar eventueel al herplant plaats gaan vinden. Er zijn namelijk enkele resistente iepensoorten, die het ook op de Hoeksche Waardse kleigrond uitstekend doen. Bijvoorbeeld de kweekvorm ‘Ulmus Dodoens’ blijkt niet of nauwelijks vatbaar voor de ziekte en gaat naarmate de boom ouder wordt qua kroonvorm steeds meer lijken op de ouderwetse, Hollandse iepen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je danĀ hierĀ in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren