Ze zijn er weer, die prachtige bloemen langs de akkerranden.

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read
De akkerranden aan de Hoekseweg in Strijen - ArchiefFoto Karin Hartgers

Hoeksche Waard – Ze zijn er weer, die prachtige bloemen langs de akkerranden in de Hoeksche Waard. Karin Hartgers maakte deze prachtige foto langs de Hoekseweg in Strijen.

De akkerranden in de Hoeksche Waard zijn in tien jaar uitgegroeid tot een begrip in het hele land. Een lust voor het oog én goed voor de leefbaarheid van mensen en dieren. Zo blijkt uit onderzoek en monitoring. Akkerbouwers strooien de randen van hun akkers in met een speciaal samengesteld mengsel. Door het hele gebied is er meer dan 500 kilometer aan akkerranden! Als de mix van zaden tot bloei komt, ontstaat er een prachtig geheel van verschillende bloemen en kruiden. De akkerranden vormen een bufferstrook tussen het cultuurgewas van de agrariër en het oppervlaktewater van de sloot. Daarnaast zijn de randen nuttig voor de bevordering van de biodiversiteit in het landschap.

Kleine (zoog)dieren, insecten, vlinders, bijen en vogels maken dankbaar gebruik van de randen als het gaat om leefruimte, bestuiving, fourageren en schuilgelegenheid. De uitbundige bloemenpracht van bloeiende Hoeksche Randen geeft in de zomermaanden een positieve impuls aan de beleving van ons Hoekschewaards landschap!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren