Bedrijf in financiële problemen? Nieuwe wet kan uitkomst bieden

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Mr. Jacobine van den Dolder (Van den Dolder Advocatuur te Oud-Beijerland) heeft veel ervaring met het begeleiden van bedrijven in zwaar weer. - Foto prive

De verwachting is dat veel bedrijven door de coronapandemie te maken krijgen met financiële problemen en misschien zelfs met faillissement. De nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (‘WHOA’) geeft bedrijven een kans deze crisis te overleven en voorkomt onnodige faillissementen.

Midden in coronatijd komt de WHOA als geroepen voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren door een te hoge schuldenlast, terwijl ze wél over levensvatbare bedrijfsactiviteiten beschikken. Ook eenmanszaken en zzp’ers kunnen gebruik gaan maken van de WHOA. De WHOA biedt een uitgelezen kans voor bedrijven om schulden te herstructureren door een akkoord met haar schuldeisers overeen te komen. Ook mogelijk is om via de WHOA een bedrijf op een gecontroleerde wijze te beëindigen.

Huurovereenkomsten kunnen worden gewijzigd en beëindigd

Aangezien bij veel bedrijven de bottleneck met name zit in de huur van de bedrijfsruimte, biedt de WHOA uitkomst. Met de WHOA kunnen huurovereenkomsten en langlopende contracten als onderdeel van een akkoord tussentijds worden gewijzigd of te beëindigd, met uitzondering van arbeidsovereenkomsten; deze vallen buiten het bereik van de WHOA.

Verloop van de procedure

De WHOA gaat in op 1 januari 2021 maar een akkoord kan nu al worden voorbereid. De hele procedure kan – mits goed voorbereid – in een tijdsbestek van 2 à 3 maanden worden afgerond.

De kern van de WHOA is het akkoord met schuldeisers. Een ondernemer kan een herstructureringsdeskundige vragen het WHOA traject te begeleiden. Maar de ondernemer kan dit ook zelf doen. Bij de start van de procedure dient een startverklaring bij de rechtbank te worden gedeponeerd. Voordeel hiervan is dat schuldeisers waaronder de bank zich vanaf dat moment niet kunnen verhalen op goederen van het bedrijf, beslagen kunnen worden opgeheven en faillissement van het bedrijf kan niet worden uitgesproken.

Het is ook mogelijk dat schuldeisers, aandeelhouders of een eventuele ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging het initiatief nemen tot WHOA procedure. Zij kunnen de rechter vragen een herstructureringsdeskundige aan te wijzen. Deze kan vervolgens een akkoord voorbereiden en dit aan de betrokken schuldeisers voorleggen.

Het bedrijf of de herstructureringsdeskundige hebben veel vrijheid om het akkoord naar eigen inzicht op te stellen. Bepaalde schuldeisers kunnen buiten schot worden gehouden, bijvoorbeeld belangrijke leveranciers van de onderneming. Het akkoord kan betrekking hebben op een enkele of op verschillende categorieën van schuldeisers. De schuldeisers worden naar gelang hun rang en rechten in verschillende klassen ingedeeld. Per klasse wordt een akkoord aangeboden en in iedere klasse vindt een afzonderlijke stemming over het akkoord plaats. Als minstens één stemgerechtigde klasse voor het akkoord heeft gestemd, kan het akkoord door de rechter worden bevestigt (‘homologeert’), dan wordt het verbindend voor alle betrokkenen. 

Niet alle schuldeisers hoeven in te stemmen met het akkoord

Ook als niet alle bij het akkoord betrokken schuldeisers instemmen moeten zij zich door deze nieuwe wet aan het akkoord houden. Zelfs als ze genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld een gedeeltelijke afboeking, kwijtschelding van de schuld of uitstel van betaling. Voor kleine mkb’ers, bedrijven met minder dan 50 werknemers, is bepaald dat zij minimaal 20% van hun openstaande vordering terug moeten krijgen. Daarmee is dus ook de positie van de kleinere mkb’ers beter geborgd.

Schakel tijdig hulp in van een specialist

Het bereiken van een onderhands akkoord via de WHOA heeft heel wat voeten in de aarde maar is een uitstekend middel om faillissementen te voorkomen. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Belangrijk is om in een vroeg stadium juridisch advies te krijgen over het oplossen van financiële problemen. Ook als dat niet om strikt juridische zaken gaat. Tijdig ingrijpen in geval van (dreigend) zwaar weer vergroot de kans op overleven aanzienlijk.

Mr. Jacobine van den Dolder (Van den Dolder Advocatuur te Oud-Beijerland) heeft veel ervaring met het begeleiden van bedrijven in zwaar weer. Naast diepgaande kennis van wet en regelgeving waaronder de nieuwe wet WHOA kent zij ook de klappen van de zweep doordat zij als curator heeft gewerkt en bij bijzonder beheer van de Rabobank. Met het volgen van de specialisatieopleiding WHOA kan zij ook door rechtbanken tot herstructureringsdeskundige worden aangewezen.

Wilt u weten welke mogelijkheden er voor uw bedrijf zijn? Of wilt u begeleiding bij het aanbieden van een WHOA akkoord? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact op met mr. Jacobine van den Dolder op telefoonnummer 06-10891280 of [email protected]

U kunt ook voor meer informatie terecht op www.vandendolderadvocatuur.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.