Karttalent Luuk Taal uit Oud-Beijerland wordt fabrieksrijder bij Energy Corse: “Een droom die uitkomt”

0
1036
Fot's RaceXpress.nl/Bas Kaligis
Oud-Beijerland – De zeer talentvolle Luuk Taal mag de komende seizoenen zijn kunsten vertonen voor het team van Energy Corse. De 10-jarige karter uit Oud-Beijerland testte vorige week voor het Italiaanse team op de kartbaan van Lonato. Luuk mocht direct het weekend al in actie komen tijdens een wedstrijd. In 2022 en 2023 zal het karttalent uitkomen in de Mini-klasse en daarna gaat de focus op de OK Juniors. “Dit is echt een droom die uitkomt.”

Luuk is tijdens de IAME Euro Series in Castelletto eerder dit jaar opgevallen bij Mick Panigada en hij heeft toen Debbie Hanssen gevraagd Luuk tijdens de Euro Series in Genk te observeren zowel op en naast de baan. Luuk legt uit hoe hij op de radar van Energy Corse terecht is gekomen. “Het is begonnen tijdens de IAME Euro Series in Castelletto en later in Genk. Daar vonden ze dat ik heel goed reed. Teameigenaar Mick Panigada zei dat ze naar resultaten hebben gekeken, maar ook naar de manier van rijden en het terugvechten na tegenslag.”
 
De komende seizoenen gaat Luuk rijden in de roemruchte WSK, de Italian Trophy en de IAME Euro Series. “Ik heb er al vaak over gedroomd om in de WSK te rijden en volgend jaar komt die droom al uit. Ik vind het echt heel vet. Dankzij mijn vader en moeder heb ik de kans gekregen om te gaan karten en ik ben ze echt heel erg dankbaar. Daarnaast wil ik natuurlijk ook Willem Jan Schoots, mijn kart vader, zoals ik hem altijd noem, bedanken. Ik ben bij Willem Jan begonnen toen ik 6 was en zonder hem was ik nooit zo ver gekomen. En tenslotte natuurlijk ook mijn sponsoren en mijn school.”
 
Tijdens de test in Lonato maakte Luuk indruk op het team. Debby Hanssen van Energy Benelux heeft Luuk tijdens de test ook begeleid zowel op als naast de baan. “Ze vonden dat ik het heel goed deed. Twee trainingen verliepen in het nat en een training reden we op een opdrogende baan. De vierde was eindelijk op droge baan en toen heb ik pas de Vega banden echt kunnen voelen. Tijdens de kwalificatie had ik de achtste tijd kunnen rijden, maar in mijn snelle rondje vloog er iemand over me heen. Ik heb dit weekend vier races kunnen rijden en ben nu al gewend aan de kart van Energy. De teambaas Mick had wel een grappige uitspraak. ‘When you go fast, you are a good driver. When you drive slow you’re a ‘banana’. Die vond ik wel leuk, haha!”
 
Teambaas Mick Panigada heeft het team sinds 1993 en Luuk is de eerste karter die op deze manier gescout wordt. “Dat vind ik wel een eer. Het is een heel fijn team en je krijgt veel aandacht en data. De teambaas heeft meerdere keren gezegd dat school ook heel belangrijk is.”
 

Vader Lennert Taal is uiteraard super trots. “Dit is een unieke kans, echt heel bijzonder. Mick Panigada heeft Luuk in Genk ontdekt. En via Debbie Hanssen van Energy Benelux zijn we benaderd voor deze test. Die werd eerst nog uitgesteld, maar vorige week donderdag kon het eindelijk doorgaan. En Luuk mocht direct er een wedstrijd achteraan plakken. We zijn heel blij dat hij op deze manier een kans krijgt.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.