Kinderraad Hoeksche School onderzoekt religies

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto de Hoeksche School

‘Heeft u altijd al geloofd?’ ‘Hoe ziet jullie gebed eruit?’ en ‘Mag je met iemand trouwen die in niets of in iets anders gelooft?’ Zomaar drie van de vele vragen die nieuwsgierige kinderraadsleden stelden aan een dominee, een humanist en een islamiet.

Van elke basisschool van onze stichting heeft één leerling uit groep 6, 7 of 8 zitting in de Kinderraad. Onder leiding van vijf directeuren buigen zij zich twee keer per jaar over zelf gekozen thema`s, vaak voortkomend uit de waarden van de Stichting Hoeksche School: rechtvaardigheid, weldadigheid, waardigheid en vrijheid.

Het vormen van een eigen mening, nieuwsgierig zijn naar die van de ander en met die ander zonder (voor)oordeel in verbinding blijven. Dat is een hele grote uitdaging waar ook veel volwassenen nog mee worstelen. Burgerschapslessen in de basisschool bieden belangrijke handvatten, maar het echte oefenen zit hem vooral in alledaagse situaties.  

De Kinderraad had deze keer drie gasten uitgenodigd: dominee Auke Hamstra, humanist Janette Kranendonk en moslima Caroline Nugteren. Gevoed met talrijke vragen vanuit hun achterban gingen de Kinderraadsleden de dialoog aan. Het leverde prachtige gesprekken op, vooral ook dankzij de open en inspirerende houding van de genodigden. De leerlingen noteerden de antwoorden zorgvuldig, om ze mee terug te nemen naar hun school. Er werden verschillen opgetekend, maar juist ook veel overeenkomsten. Zoals een leerling het heel mooi samenvatte: ”Dus als ik het goed begrijp is de grootste overeenkomst: vrijheid, liefde en respect.”  Tja, als je zo kernachtig kunt samenvatten ben je dus een waardig Kinderraadslid.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren