Extra bevoegdheden voor handhavers openbare ruimte in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Handhaving HW

Gemeente Hoeksche Waard is vorig jaar het proces gestart om de handhavers in de openbare ruimte (boa’s) uit te rusten met extra bevoegdheden. Daarvoor is contact geweest met de politie (adviserend), het openbaar ministerie (adviserend) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (besluitvormend). Gemeente Hoeksche Waard vindt de extra bevoegdheden nodig om de eigen veiligheid van de handhavers te waarborgen. Hierbij informeren we u dat de extra bevoegdheden zijn toegekend. Dit betekent dat de handhavers mogen fouilleren, gepast geweld mogen gebruiken en handboeien mogen inzetten. Uiteraard worden deze bevoegdheden pas gebruikt als het niet anders kan.

Deze bevoegdheden geven de handhavers handvatten bij het kunnen omgaan met agressieve situaties. Steeds vaker krijgen de handhavers te maken met ernstige verbale agressie en enkele keren per jaar is er sprake van fysiek geweld. Door deze bevoegdheden kunnen de handhavers een veiligheidsfouillering uitvoeren, gepast geweld toepassen en een persoon handboeien omdoen in afwachting van de politie.

Bevoegdheden gaan per direct in

Per direct wordt er gebruik gemaakt van de bevoegdheden. De bevoegdheden worden pas ingezet als het niet anders kan. De handhavers worden, net als elke andere medewerker van gemeente Hoeksche Waard, gewezen op onze gedragscode (‘goed ambtenaarschap’ en integriteit). Verder gaan de handhavers met een 100% dienstverlenende houding, professionaliteit, vakmanschap en durf de openbare ruimte in. Ook in het voorkomen van agressie. De handhavers zijn met betrekking tot deze bevoegdheden ook gehouden aan de wetten, regels en ambtsinstructie die hiervoor gelden. Ook zijn de handhavers extra getraind in het gebruik van deze bevoegdheden. Deze training wordt jaarlijks herhaald. Ten slotte heeft gemeente Hoeksche Waard een agressieprotocol. Dit wordt als middel ingezet om agressie te voorkomen en te herkennen. Daarnaast houdt de politie toezicht op het gebruik van deze bevoegdheden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.