Expositie “Merklappen” in museum het Land van Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

In de kelder van museum Het Land van Strijen zijn tot het einde van 2022 merklappen te zien. Als meisje moest je leren handwerken haken, breien en ook borduren. Hiermee werd al vroeg begonnen op de lagere school, Vanaf 7 jaar kreeg je les in handwerken. Een van de dingen die je maken moest was een merklap.

De merklap is een oefenlap voor het maken van randen cijfers en letters. Deze oefening was vooral bedoeld om het linnengoed te merken met initialen en het aantal stuks dat in het linnenuitzet aanwezig was. Niet iedereen had de rijkdom van bijvoorbeeld een tafellaken met 12 servetten, maar dan kon je nog altijd je kost verdienen om het voor anderen te doen.

De aanwezige merklappen zijn vooral bijzonder omdat de meeste in Strijen zijn gemaakt. We komen verschillende Striense namen tegen. Wat ook opvalt is dat ondanks het schoolvoorbeeld er toch veel variatie is te zien. Of dit altijd van de maakster af kwam is te betwijfelen, bedenk dat je rond je 10e verjaardag wel klaar moest zijn, daarom zijn er ook een aantal niet afgemaakt. Als je klaar was mocht je je naam borduren en het jaartal. Gebruikelijk is het om het jaar waarin de lap af is te gebruiken.

Bij heel veel andere lappen zien we veel meer jaartallen, dan gaat het om herinneringslappen (huwelijk, geboorte)

Kerkstraat 47
3291 AK Strijen
Tel: 078 674 4520

Openingstijden van het Museum

DagTijd 
   
ZaterdagVan 11.00 uur tot 16.00 uur. 
WoensdagmiddagVan 14.00 uur tot 17.00 uur. 

Groepen (minimaal 10 pers.) op afspraak, ook buiten de vaste openingstijden.

Toegangsprijs € 2.00 (Leden en kinderen onder de 17 jaar gratis).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren