Najaarsconferentie Hoeksche Waard zoemt

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Op donderdagavond 1 december organiseert collectief HW zoemt een Najaarsconferentie. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de afgeronde en lopende projecten en we kijken naar de toekomst. Hoe kunnen we biodiversiteitsherstel op ons mooie eiland gezamenlijk versnellen? De Najaarsconferentie van HW zoemt vindt plaats in het Nationaal LandschapsCentrum (NLC) te Numansdorp en begint om 19:00 uur. Mensen die ook mee willen denken en doen zijn van harte welkom.

Hoeksche Waard zoemt (HW zoemt) is een collectief van mensen en organisaties die samenwerken aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Na twee coronajaren waarin nauwelijks activiteiten georganiseerd konden worden, heeft het collectief dit jaar gelukkig de draad weer op kunnen pakken.

Het begint een goede gewoonte te worden om twee keer per jaar met alle bij HW zoemt betrokkenen bij elkaar te komen tijdens de voor- en najaarsconferenties. Op deze bijeenkomsten worden de resultaten uit de afgelopen periode gepresenteerd, lopende projecten besproken, inspirerende sprekers aan het woord gelaten en is er volop ruimte om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Harry van Waveren, wethouder Duurzaamheid van gemeente Hoeksche Waard, licht op deze avond de plannen en ambities ten aanzien van biodiversiteit toe en Gert Huijzers vertelt over zijn plan om de zeldzame zandhommel in de Hoeksche Waard te helpen.

Collectief

HW zoemt is ontstaan op initiatief van de gemeente Hoeksche Waard. Tal van organisaties en betrokken inwoners van de Hoeksche Waard sloten zich hierbij aan. Op die manier ontstond er een vruchtbare samenwerking tussen natuurorganisaties, overheden, organisaties op het gebied van landbouw, tuinieren, imkers, dorpsverenigingen en burgers met een warm hart voor biodiversiteit.

Resultaten

Uit deze samenwerking vloeiden tal van kleine en grotere projecten voort. Zo zijn er langs diverse wegen in het landelijk gebied (inheemse) bomenrijen geplant, verschillende bosplantsoenen aangelegd en wordt er op steeds meer plaatsen, door met name waterschap Hollandse Delta en gemeente Hoeksche Waard, aan ecologisch bermbeheer gedaan.

Ook is er dit jaar binnen HW zoemt onderzoek opgestart naar mogelijkheden om de ‘groenblauwe dooradering’ in Oud-Beijerland te behouden, te versterken en daar waar mogelijk uit te breiden.

Verder heeft HW zoemt op de valreep ook de beschikking gekregen over een eigen bomenhub waarin tijdelijk overtallige boompjes en struiken onderdak kunnen krijgen in afwachting van een nieuw plekje in de Hoeksche Waard.

Meer weten of iemand hierover spreken? Stel uw vraag via [email protected]


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.

You cannot copy content of this page