Zwartboek maakt Hoeksche Waard groener

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto: Tania Heimans

De afgelopen Provinciale Statenverkiezingen tonen dat veel mensen vinden dat er onvoldoende door de politiek naar ze wordt geluisterd. Maar een mooi voorbeeld in de Hoeksche Waard laat zien dat het ook anders kan. Riene Verburgh van Constructief Hoeksche Waard en Tania Heimans van GroenLinks verzamelden klachten van inwoners over gemeentelijk groenonderhoud waarbij het niet helemaal goed ging: bloemen maaien in bloeiseizoen, snoei- en kap in broedseizoen en steile beschoeiing waardoor eendenkuikens de waterkant niet op konden. Ze overhandigden dit zwartboek september vorig jaar aan wethouder Harry van Waveren. In de hoop hem zo, samen met de inwoners, te helpen bij het groener en diervriendelijker maken van de gemeente. En met succes: de wethouder is er echt mee aan de slag gegaan.

Er is een plan van aanpak zodat voorbeelden uit het zwartboek zoveel mogelijk worden voorkomen. Omdat de gemeente ook met verschillende aannemers werkt, wordt duidelijker gemaakt waar wel en niet gemaaid en gesnoeid mag worden. Ecologische zones worden beter aangegeven. Alle betrokken werknemers zijn bijgeschoold of op herhalingscursus geweest over beschermde flora en fauna. Met een scan vooraf wordt voorkomen dat dieren slachtoffer worden. En door toegankelijke informatie over biodiversiteit wordt het belang hiervan binnen de gemeente onderstreept.

‘Heel mooi dat er geluisterd wordt naar de opmerkzame inwoners,’ zegt raadslid Verburgh. ‘We zien dat in deze gemeente helaas weleens anders. Maar dit biedt goede hoop, ook voor de natuur die wel een steuntje kan gebruiken.’ Ook raadslid Heimans is blij met het plan van aanpak: ‘Hier doen we het voor. Vanuit de oppositie laten weten als er kansen liggen om het beter te doen. Samenwerken in de politiek om het eiland mooier te maken. Want linkse wolk of rechtse wolk, het wordt pas zonnig als er naar de inwoners wordt geluisterd.’

Inwoners die een vergroen-idee hebben voor hun buurt kunnen dit met foto en locatie nog tot en met 21 maart sturen naar Water Natuurlijk en GroenLinks Hoeksche Waard, via: [email protected] De ideeën worden verzameld ter inspiratie voor de gemeente en de twee meest kansrijke komen Water Natuurlijk en GroenLinks samen met jullie realiseren.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren