Dagelijks ontbijten op de Willem Alexander school groot succes

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Bij SBO Willem Alexander school te Oud-Beijerland is het voor alle leerlingen mogelijk om te ontbijten op school. Het programma Schoolmaaltijden, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zet zich in omdat ontbijten steeds vaker niet meer vanzelfsprekend is. Door ontbijt aan te bieden op school kan een kind op school met volle energie en zonder stress aan de slag.

Bij de Willem Alexander school wordt elke schooldag ontbijt aangeboden. Hier zijn zij sinds november vorig jaar mee gestart. “Signalen als geen behoefte in alle vroegte te ontbijten of door diverse omstandigheden zonder ontbijt aan te komen op onze school, deed ons besluiten om al onze leerlingen een gezond ontbijt aan te bieden ”aldus teamleider Jeannette Oosthoek. Als kinderen aangeven honger te hebben of zich niet te kunnen concentreren wil je hier iets mee kunnen doen. Vanaf het moment dat we hiermee zijn gestart is het een succes, door het ontbijt te organiseren in het eerste kwartier is er geen onderbreking van lessen en kunnen de kinderen met een gevulde maag zich concentreren op de komende lessen.”

In de gang staat een kar met daarop een grote box gevuld met belegde boterhammen, fruit, groente en zuivel. Elke ochtend start de pedagogisch medewerker de dag door in elke klas langs iedere leerling te gaan met de kar. In het eerste kwartier waarin leerlingen aan het lezen zijn is goed te zien dat zij gewend zijn aan een bezoekje met ontbijt. Al voor hen tafel wordt aangedaan is de keuze gemaakt. De één kiest voor een volwaardig ontbijt waar de ander voldoende heeft aan een stuk groente.

De boterhammen belegd met vleeswaren of kaas nemen gretig aftrek, de enorme box komt dan ook, na alle groepen te hebben aangedaan, nagenoeg leeg terug. “Naast boterhammen wordt er ook veel groente gekozen bij ons op school” vertelt Assiye Ayazli. “En heeft iemand een keer zijn lunch vergeten kunnen wij deze verzorgen, al komt dat een stuk minder vaak voor. Natuurlijk kost het ons extra tijd; voorbereiden, bestellen en opruimen maar we doen het graag, we zien dat de kinderen er baat bij hebben.  Via het programma kunnen wij zelf bestellen, hierdoor is er weinig verspilling en is er ruimte om zelf creatief te zijn. Daarnaast kijken we goed waar de wensen en behoeften liggen van onze leerlingen maar misschien wel het belangrijkste wat hebben ze nodig om met volle energie aan de slag te gaan” `.

Door het aanbieden van een gezond ontbijt is de school hierdoor ook in gaan spelen op feestdagen. Zo kregen de kinderen met kerst ieder een heus kerstpakket mee naar huis, zodat de kinderen samen met familie konden genieten. En met Valentijnsdag kregen de kinderen tomaat en aardbeien kwark aangeboden. Het programma loopt nog tot eind 2024, de school hoopt het ontbijt te kunnen blijven continueren ook na afloop van het programma. Samen maken we tenslotte gewoon.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren