Herinrichting Scheepmakershaven en Bierkade in Oud Beijerland afgerond.

0
922

Scheepmakershaven - Bierkade (1)In oktober 2013 lagen de Scheepmakershaven en de Bierkade er nog wat grauw en treurig bij. Het gebied werd vooral gebruikt als snelle doorgaande route. De straten waren verzakt, de parkeerplaatsen in de ‘parkeerbak’ klein en krap, de verkeersituatie op verschillende plekken onveilig en de Bierkade te smal voor de bus. Vandaag de dag, zes maanden later, ligt het gebied er heel anders bij. De straten hebben een uitstraling gekregen die past bij de rest van het centrumgebied: modern, uitnodigend, toegankelijk en van hoge kwaliteit. Op vrijdagmiddag 25 april levert de aannemer het gebied volgens planning op. Scheepmakershaven en Bierkade zijn dan weer toegankelijk voor verkeer. Begin mei verricht de aannemer nog een aantal afrondende werkzaamheden. Verkeer ondervindt hiervan geen hinder meer. Op zaterdag 31 mei opent de gemeente het gebied officieel met een gezellig evenement boordevol leuke activiteiten.

Werkzaamheden

In de afgelopen zes maanden is flink wat werk verzet. Ondergronds heeft aannemer Visser & Smit Hanab twee grote drinkwaterleidingen vervangen voor Evides Waterbedrijf, zodat klanten van Evides nu en in de toekomst zijn voorzien van een continue en betrouwbare drinkwatervoorziening. Bovengronds is het gebied door aannemer BAM Nootenboom (in opdracht van de gemeente) opnieuw ingericht, bestraat en voorzien van nieuwe openbare verlichting, bomen en straatmeubilair, zoals zitbanken, boombakken en prullenbakken. De bushaltes in het gebied zijn naar het oosten verplaatst, zodat een veiliger en overzichtelijker situatie is ontstaan. Bij de herinrichting is de ‘parkeerbak’ aan de Scheepmakershaven verwijderd. Op die locatie is nu een mooie wandelpromenade aangelegd omgeven door bomen. 

Verbonden met het centrum

Wethouder Johan van Buuren: “De herinrichting heeft het centrum echt versterkt als aantrekkelijk woon- en winkelgebied. Scheepmakershaven, Bierkade en de haven zijn nu meer en beter verbonden met het centrum. Op de Bierkade komen binnenkort gezellige terrassen, pal aan de haven. Geweldig! Scheepmakershaven is een ‘groene’ wandelpromenade rijker. Hier kun je vanaf vrijdag 25 april je waterflesje bijvullen bij het Join the Pipe tappunt. Met dit tappunt dragen we als gemeente bij aan drinkwater in ontwikkelingslanden. Uiteraard is er op de vernieuwde Scheepmakershaven (en Bierkade) ook ruimte voor een markt of ander evenement. Ik roep ondernemers of particulieren op om met leuke ideeën te komen voor het gebied!”

Historische elementen
Middelpunt van het gebied is het waterornament dat half mei wordt geplaatst op het pleintje tussen de Scheepmakershaven en de Bierkade. Het ornament heeft de vorm van een oprijzende scheepsboeg die op het droge is getrokken. Het kunstwerk is  een verwijzing naar de scheepswerf die zich vroeger op die locatie bevond.  Het plein – met daarop het waterornament – fungeert als een soort rotonde in het gebied. Er is geen verplichte rijrichting.

Bij de opgang naar Blokker is in het straatwerk een tramspoor verwerkt. Het spoor verwijst naar de tram die in de jaren vijftig door Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard reed.

Parkeren

In januari 2013 is vooruitlopend op het verdwijnen van de parkeerbak achter de Blokker parkeerplaats Het Ankerplein (naast Voorwinden) aangelegd. Deze parkeerplaats telt zo’n honderd parkeerplaatsen. Met de herinrichting zijn daar nog vierenvijftig parkeerplaatsen bijgekomen: tweeëndertig langs de  promenade, zestien langs de Scheepmakershaven ter hoogte van de Meestoof  en drie aan de afrit Oostdijk – Scheepmakershaven. In juni wordt Het Ankerplein nog met drie parkeerplaatsen uitgebreid. Hiermee is het aantal parkeerplaatsen ten opzichte van de oude situatie met vijf uitgebreid. Parkeren is alleen toegestaan in de vakken die zijn aangegeven met een P-tegel! Parkeren op de Bierkade is niet meer mogelijk. Op maandag 5 mei 2014 worden bovengenoemde parkeerplaatsen weer onderdeel van het gebied voor betaald- en vergunningparkeren. Parkeerplaats Het Ankerplein krijgt op 5 mei ook weer een slagboom voor achteraf betaald parkeren.

Openbaar vervoer
De afgelopen maanden hebben de gemeente en Arriva het openbaar vervoer in het gebied omgeleid. Vanaf donderdag 1 mei 2014 rijden de bussen weer de normale dienstregeling. Meer informatie: www.arriva.nl

Nieuwe verkeerssituatie: gedeelde ruimte
In de nieuwe inrichting van het gebied zijn geen fietspaden, trottoirs en oversteekplaatsen opgenomen. Verkeersborden staan er in beperkte mate. Alle weggebruikers delen de ruimte met elkaar, er is geen scheiding tussen auto’s, fietsers en voetgangers. Iedereen verleent voorrang op basis van gelijkwaardigheid, ook bij de uitritten zoals Bakboord en Stuurboord. Rechts heeft voorrang!

Wethouder Van Buuren: “Onderzoek heeft uitgewezen dat weggebruikers in een gedeelde ruimte rustiger rijden en beter opletten. Je moet immers rekening houden met je medeweggebruikers én de omgeving. Dat is precies wat we als gemeente beogen: een verkeersveilig gebied voor alle deelnemers!”

Feestelijke opening op 31 mei
Om ondernemers, omwonenden en bezoekers te bedanken voor hun begrip tijdens de werkzaamheden opent de gemeente (in samenwerking met Centrummanagement) het gebied op zaterdag 31 mei officieel met een gezellig evenement. Zo is er een horecamarkt met heerlijke lekkernijen, een podium met DJ en live optredens, gezellige terrassen aan de haven, verschillende kinderactiviteiten en optredens van verenigingen. Meer informatie over het programma binnenkort op www.oud-beijerland.nl.

Fotoalbum
Op vrijdagavond 25 april staat op www.oud-beijerland.nl een online fotoboek over de nieuwe inrichting.

Invalid Displayed Gallery


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.