Waterrallen familie in ‘s-Gravendeel

0
236

Waterral 2012 Birding‘s-Gravendeel – Het was eind september  voor een aantal inwoners van de Kilweg even vreemd opkijken toen één van de huiskatten met een ‘onbekende vogel’ thuis kwam. De vogel leefde gelukkig nog en dus werd de dierenambulance gebeld, die besloot dat de vogel waarschijnlijk bij de Vogelklas Karel Schot nog wel kans had om op te knappen.

De ‘vreemde vogel’ werd door de medewerkers van de dierenambulance herkend als mogelijk een waterral, iets wat uiteindelijk bij de Vogelklas bevestigd kon worden. Opvallend, want de waterral is volgens Vogelbescherming Nederland een schaarse broedvogel in ons land, die zich maar zelden laat zien. Bovendien bleek het ook nog om een jong exemplaar te gaan. Huisde er dan een familie waterrallen aan de rand van ‘s-Gravendeel? Het heeft er alle schijn van want een jonge vogel komt uiteraard niet zomaar ‘uit de lucht vallen’. Bewoners van de Kilweg hadden inmiddels zelf ook wat speurwerk verricht en bleken achteraf ook de bijzonder kenmerkende roep van

de volwassen waterral weleens in de buurt gehoord te hebben: De zeldzame vogels maken hun aanwezigheid kenbaar middels een opvallend ‘gillend geluid’, dat enkele keren steeds zwakker herhaald wordt.

Afgesloten terrein

De waterral komt voornamelijk voor in dichtbegroeide moerassen en heeft zich uitstekend aangepast aan het leven in deze gebieden. Het lichaam van de waterral is zijdelings enigszins afgeplat, zodat de vogel zich makkelijk langs rietstengels kan bewegen. Bij gevaar vliegt de vogel soms over korte afstanden weg, maar zoekt toch het liefst de beschutting van het riet op. Ook het nest wordt gebouwd in dicht riet, meestal vlak boven het water. Alleen bij strenge vorst trekken de meeste vogels verder naar het zuiden. Het terrein van de vroegere Bronwaterleiding (later Evides) is weliswaar pal naast een straat gelegen, maar is verder vrijwel ideaal voor de zeldzame vogels. Het is afgesloten, er lopen twee sloten door het gebiedje, die ook nog eens dicht begroeide oevers hebben. Ook op het terrein zelf is veel begroeiing aanwezig. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat de waterrallen dit afgesloten gebied hebben gekozen om deze zomer voor gezinsuitbreiding te zorgen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.