Nieuw ontdekte ‘dikke’ schietwilg in Zuid-Beijerland op één na dikste boom

0
507

Wilg Dromweg 1-11-2014 A3Zuid-Beijerland – Nog steeds komen er bij de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior tips binnen over hele dikke bomen. Zo werd een goede twee jaar geleden een schietwilg ontdekt in buurtschap Vuurbaken, die een omtrek van bijna 6 meter bleek te hebben. En afgelopen weekend werd opnieuw een ‘dikke’ schietwilg ontdekt.

In dit geval ging het om een wilg aan de Dromweg in de buurt van Zuid-Beijerland. De nieuwe eigenaren van het stuk grond waar de boom staat was het meteen al opgevallen dat dit een opmerkelijk dikke boom was, mede omdat drie volwassen mensen hem met hun armen niet konden ‘omspannen’. En dus werd

‘Fraxinus Excelsior’ op de hoogte gesteld van de opvallende, dikke wilg. Afgelopen weekend werd de boom op een hoogte van 1.20 meter ‘officieel’ opgemeten met behulp van een meetlint. De wilg bleek exact 5.55 meter in omtrek te zijn. Daarmee komt hij in de top 10 van ‘dikke bomen’ in de Hoeksche Waard op een tweede plaats terecht, net achter de wilg in Vuurbaken en net voor een monumentale bruine beuk in Klaaswaal.

Blij met oude boom

Gelukkig bleken de nieuwe eigenaren blij te zijn met de oude wilg en de dikke boom kan dus veilig blijven staan aan de Dromweg bij Zuid-Beijerland. Ook het overige groen in het gebied blijft onder de nieuwe eigenaren grotendeels staan. En in overleg met HWL (Hoekschewaards Landschap) zal onderzoek worden gedaan naar een zo natuurvriendelijk beheer. ‘Fraxinus Excelsior’ is uiteraard ook blij met zulke boomeigenaren. ‘Gelukkig komen we in onze regio nog regelmatig mensen tegen, die de waarde van een oude boom inzien. De wilg aan de Dromweg is vermoedelijk minimaal 80 jaar oud, maar kan ook nog wat ouder zijn. Voor ons is het enerzijds leuk dat we weer een nieuwe boom in de top 10 kunnen ‘verwelkomen’, maar uiteraard zijn ook de natuurwaarden van zulke oude bomen belangrijk’, aldus Arie Pieters, coördinator van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.