Excursie Waterbeleving in de Binnenmaas 

347

IMG_9919WESTMAAS – Gidsen van het Hoeksche Waards Landschap (HWL) en leden van de Aquatische Werkgroep nemen u zondag 30 november 2014  mee met een leerzame excursie langs de Binnenbedijkte Maas om u kennis te laten maken met de verschillende activiteiten van de Aquatische Werkgroep.

De Aquatische Werkgroep is in 2012 opgericht en heeft de afgelopen jaren op vele plaatsen in de Hoekschewaard en op Tiengemeten inventarisaties uitgevoerd van o.a. vissen, amfibieën, slakken, insecten en plankton. De werkzaamheden voor zo’n inventarisatie vangen vaak een aantal dagen voorafgaand aan de feitelijke inventarisatie aan met het plaatsen van fuiken om ook grotere vissen, kreeften en krabben te vangen. Het plaatsen van fuiken is tot 1 december verboden en dus beperkt de Aquatische Werkgroep zich nu tot het gebruikmaken van grote schepnetten. De hiermee gedane vangsten (o.a. insectenlarven en wellicht een kleine modderkruiper) worden tijdens de excursie gedetermineerd, gefotografeerd en vervolgens weer losgelaten. De verkregen gegevens zoals grootte, aantal en soort worden later thuis in de landelijke database Waarneming.nl ingevoerd. Tijdens de excursie wordt het gebruik van o.a. het schepnet gedemonstreerd en tevens het zogenaamde waadpak. Met een waadpak kun je tot borsthoogte het water in, wat het mogelijk maakt om wat verder dan vanaf de oever het schepnet te gebruiken. Liefhebbers mogen het uitproberen!

Wilt u dit allemaal eens meemaken kom dan op zondag 30 november a.s. om 10:00 naar het Strandje van Westmaas gelegen aan de Munnikenweg te Westmaas. Afhankelijk van de vangsten blijven wij op het Strandje of anders gaan wij nog wat verderop richting Sint Anthoniepolder. Om 12.00 uur eindigt de excursie.

  • Advies: Afhankelijk van het weer wandelschoenen of  laarzen.
  • Kosten: 3 Euro voor niet-leden HWL, 2 Euro voor leden HWL en 1 Euro voor kinderen tot 12 jaar.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.