Familie Groenendijk uit Strijen Prijswinnaar van een jaar lang gratis friet in ’s-Gravendeel

625

1 jaar gratis friet bij Paulus A5’s-Gravendeel – Ze deden tijdens de Week van de Friet mee aan de Friet-Enquête: De familie Groenendijk uit Strijen mocht op woensdag 21 januari 2015 uit handen van Paul en Anneke van Twist van Paulus Fritespaleis de voucher in ontvangst nemen. En deze prijs is goed voor maar liefst een jaar lang elke week een gratis gezinszak lekker knapperige frietjes.

De Friet-Enquête was een van de activiteiten tijdens de eerste editie van de Nationale Week van de Friet. Een week waarin het bekende en geliefde frietje centraal stond. Na jaren van negatieve verhalen over vet en ongezond is het frietje met deze actieweek “in de aanval gegaan”. En terecht; om te beginnen is het basisproduct, de aardappel, een groentesoort met volop vitaminen, mineralen en vezels. En het frituren is een eeuwenoude techniek om voedsel te bereiden. Goed frituren betekent op de juiste temperatuur, precies lang genoeg in schone olie of vet frituren. Dan schroeit de buitenste laag van elk frietje snel dicht, blijven voedingsstoffen behouden en wordt het frituurvet buiten het frietje gehouden. Na het frituren goed uitschudden en het resultaat is een knapperig, smakelijk frietje.

Balans zoeken

Dit vakwerk van de friturende professional past overigens prima in een gezonde leefstijl. Steeds duidelijker wordt dat het gaat om een juiste balans tussen voeding en beweging. Zo luidde de slogan van de Week van de Friet dan ook “Een frietje is een feest, maar het kan niet elke dag feest zijn”. Zo’n 800 deelnemende cafetaria’s droegen begin oktober deze boodschap uit. En met resultaat: scholen kwamen op excursie, verzorgingstehuizen werden op friet getrakteerd, kleur- en fotowedstrijden alom, een middag helpen met rooien op de aardappelboerderij en nog veel meer verrassende initiatieven. Professionele frituurders hebben zich van hun beste kant laten zien. En de consument? Die schaart zich nog steeds massaal achter het frietje, want goed gefrituurd is altijd genieten. Vraag maar aan de familie Groenendijk.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.