Uitslag poll: Inwoners Hoeksche Waard niet positief over energielabel

142

energielabel_woningen_300x163HOEKSCHE WAARD – Wie zijn huis verkoopt, is verplicht daar een energielabel bij te leveren. Dat is al jaren zo, maar kopers en verkopers gaven hier vooralsnog nauwelijks gehoor aan. Daarom heeft de overheid nu een voorlopig energielabel afgegeven. Wie het label niet omzet naar een definitief label, kan een boete tot € 400 ontvangen. Het omzetten kost echter tijd en geld, en daar zitten veel woningeigenaren niet op te wachten. 

In het kader van duurzaamheid en bewustzijn hamert de overheid al jaren op de noodzaak van een energielabel. De meeste kopers (en verkopers) zien het vooral als handigheidje rondom het te verwachten verbruik van gas, water en licht. Koop je een huis met energielabel A, dan weet je dat de stookkosten wel mee zullen vallen. Heeft je nieuwe woning label G, dan bereid je je voor op een flinke energierekening.

Voorlopig energielabel is een grove gok

De overheid heeft begin dit jaar voor alle huizen een zogenaamd voorlopig energielabel afgegeven. Dat is gedaan op basis van een aantal bij de overheid bekende gegevens. Is jouw woning gebouwd in 1935, destijds met een gaskachel en enkel glas, dan is de kans groot dat je energielabel G hebt ontvangen. Logisch, want nergens staat geregistreerd dat de woning in de afgelopen 80 jaar nog verbeterd is. Inmiddels heeft het huis misschien wel dubbel glas, goede isolatie, een duurzame CV-ketel en/of zonnepanelen. Maar daar weet de overheid niets van, en dus zijn met name de oudere huizen veel te laag ingeschaald.

Daarom hielden wij de afgelopen periode de volgende poll:

Ik ben positief over het nieuwe energielabel voor woningen

  • Nee het label klopt vaak niet. (38% )
  • Nee het levert veel administratieve rompslomp op. (31% )
  • Het idee is goed, over de uitwerking twijfel ik. (15% )
  • Ja het geeft kopers inzicht hoe energiezuinig een huis is. (8% )
  • Ja het zet aandenken tot het energieverbruik en het milieu. (8% )

Total aantal stemmen: 1.443

Laden ... Laden ...

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.