Opdat wij niet vergeten, Lichtjes op oorlogsgraven in de gemeente Binnenmaas op Kerstavond!

254

BINNENMAAS – In 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum (Fr.) enkele dagen voor kerst het idee om in zijn woonplaats op de oorlogsgraven een lichtje te branden. Dit gebeurde al ruim 25 jaar op de Canadese begraafplaats in Holten.

Uiteindelijk dachten meer mensen er zo over en op kerstavond van dat jaar brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland lichtjes op oorlogsgraven. Ook in Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Griekenland werd dit idee opgepikt en brandden er op kerstavond overal lichtjes bij de graven. Een nieuwe traditie werd geboren.
 
Afgelopen kerstavond 24 december waren het inmiddels meer dan 280 plaatsen waar lichtjes werden ontstoken.In ‘s-Gravendeel waren leerlingen uit de groepen 8 van cbs De Bouwsteen betrokken bij deze mooie traditie.
 
Wethouder Henk van Etten namens de gemeente Binnenmaas hield kort voor 17.00 uur een korte toespraak waarin hij een vergelijk maakte met de situatie van nu (de spanningen tussen Noord-Korea en de VS die door de hele wereld nauwlettend worden gevolgd) en ruim 75 jaar geleden toe de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Toen en nu zetten vele mensen zich in voor een groot goed: vrijheid.De wethouder sprak zijn waardering uit richting de kinderen, die in hun vakantie het toch belangrijk vonden hierbij te zijn en hun bijdrage te leveren aan deze mooie traditie; opdat wij niet vergeten!
 
Om 17.00 uur werden de lichtjes ontstoken op de oude begraafplaats aan de Kerkstraat. Hierna werd er naar de nieuwe begraafplaats aan de Maasdamseweg gewandeld, alwaar ook lichtjes werden ontstoken bij een oorlogsgraf.
 
Foto’s: W.Vergeer

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.