Politieke partijen in de Hoeksche Waard dienen motie in voor opvang verweesde kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
© Tessa Kraan / Stichting Bootvluchteling / Vluchtelingenwerk.nl
HOEKSCHE WAARD – De partijen Groenlinks, Burgerbelangen, D66, PvdA, ChristenUnie en Pahladsingh & Rood dienen tijdens de besluitvormende raadsvergadering op dinsdag 16 juni een motie in om aan te sluiten bij het initiatief ‘Coalition of the Willing’ en richting het Kabinet aan te geven dat de gemeente Hoeksche Waard bereid is om in overleg met daartoe geëigende instanties een aantal verweesde kinderen dat verblijft in Griekse opvangkampen op te vangen. Ze nemen de Motie die aangenomen is in de gemeente Baarn over.

Op een aantal Griekse eilanden verblijven vele duizenden mensen, waaronder een groot aantal kinderen, onder erbarmelijke en uitzichtsloze omstandigheden in vluchtelingenkampen. Het is een humanitaire crisis die zijn weerga niet kent en waar geen einde aan lijkt te komen. Op politiek niveau wordt er in Europa vooral gesproken over de vluchtingen, de praktijk van alle dag leert dat dit voor hen die verblijven in de vluchtelingenkampen geen enkel soelaas biedt. Ook de Nederlandse regering zet geen concrete stappen die leiden tot een oplossing van het vluchtelingenvraagstuk en uit vooral de wens vluchtelingen op te vangen in de eigen regio.

Ondertussen verslechteren de omstandigheden voor de bewoners van de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden met de dag. De Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children roepen de Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’ met als doel 500 extreem kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland aan te bieden. Vergelijkbare oproepen van genoemde organisaties hebben in een aantal Europese landen al tot hoopvolle reacties geleid. Zo heeft een aantal Duitse gemeentebesturen zich bereid getoond kinderen van de eilanden over te nemen en in Nederland heeft de gemeente Leiden aangegeven bereid te zijn een aantal verweesde kinderen welkom te willen heten.

De indieners van de motie roepen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard op deze voorbeelden te volgen en de bereidheid uit te spreken een aantal alleenstaande kwetsbare kinderen uit de kampen op te vangen. Enerzijds om naar vermogen zelf iets te ondernemen om in elk geval een aantal kinderen uit hun lijden te verlossen, anderzijds zou het een krachtig signaal zijn richting het kabinet initiatieven te ontplooien die daadwerkelijk bijdragen aan het verlichten van de mensonterende omstandigheden waaronder vele tienduizenden vluchtelingen in de Griekse kampen verkeren. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren