De Hoeksche boerin: ‘Niet ver op vakantie, want het kan weleens druk gaan worden’

Trudy Schoenmakers
3 Min Read
De Hoeksche Boerin - Foto PR

Terwijl de meeste mensen uit onze regio op dit moment wellicht op vakantie zijn, maak ik mij langzaam op voor een drukke periode.


We zijn al weer aangekomen in de maand augustus. Gelukkig dat ook deze maand 31 dagen heeft, want we zullen ze goed kunnen gebruiken. De aankomende periode zullen wij een hoop werk moeten gaan verrichten. Zo zijn de eerste aardappelen in het stadium dat ze bijna dood zijn. Het loof is er al vanaf en nu moeten we zo’n 3 weken wachten, zodat ook de schil goed vast blijft zitten. Dit is belangrijk, want een goede schil zorgt voor een goede kwaliteit. Als de schil namelijk niet goed aan de aardappel blijft zitten, krijg je snel infecties en kan je de aardappel niet lang bewaren in de opslag. Aangezien wij graag aardappelen het gehele jaar door willen eten, is het belangrijk dat de huid nu goed vast houdt.

Dat de oogst dit jaar later op gang komt dan vorig jaar, heeft te maken met het koudere voorjaar. Hierdoor heeft de groei toch even stil gestaan. Momenteel is het ook nog te nat bij ons in het land om te kunnen rooien. Dan nemen wij naast de aardappelen, veel te veel grond mee naar binnen.

Daarnaast is het ook de beurt aan de winter tarwe. Dat de korrel nu nog veel te nat is, dat spreekt wel voor zich. Het is de bedoelding dat de tarwekorrel goed hard is.
Wij leveren onze tarwe aan CZAV. Wij rijden onze tarwe, op het moment van oogsten, direct naar een locatie waar de tarwe wordt verzameld. Voordat we deze tarwe op een grote hoop rijden, wordt er een monster genomen. Aan de hand van deze gegevens weten wij of we die dag verder gaan met de oogst. Als het vochtgehalte te hoog is, kunnen we beslissen dat we op een later moment het opnieuw zullen proberen. Maar voorlopig hoeven we nog niet te starten, want de natte dagen zorgen er nog niet voor dat de korrel goed gedroogd is.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel