Toekomst damherten Hoeksche Waard nog altijd onzeker

0
292
Foto R. de Boon

Hoeksche Waard – Animal Rights berichtte 16 mei dat de damherten in de Hoeksche Waard mogen blijven leven omdat het hoger beroep van de Faunabeheereenheid tegen deze beslissing van de rechter niet-ontvankelijk is verklaard. Op sociale media leidde dit tot grote vreugde. Toch is de toekomst van de circa 30 damherten  in de Hoeksche Waard nog altijd onzeker zolang de provincie zich hierover beraamt.

Eerder wilde de provincie dat ze allemaal werden afgeschoten. Die mogelijkheid is zelfs na de rechterlijke uitspraak nog altijd niet van de baan. Ray de Boon, die strijdt voor het behoud en beheer van de roedel, wordt zo al lange tijd heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Net als een meerderheid van de gemeenteraad wil hij een oplossing die goed is voor alle betrokkenen. Met een breed ondersteunde motie werd de provincie al in januari opgeroepen niet in hoger beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak en de damherten te erkennen als wilde populatie. Op die manier kan deze in de hand worden gehouden en kan er een vergoeding voor eventuele schade bij agrariërs komen.

Omdat een reactie van de provincie op de motie uitbleef,vroeg raadslid Tania Heimans van GroenLinks de gedeputeerde Meindert Stolk om duidelijkheid. Ze kreeg te horen dat het niet gebruikelijk is dat raadsleden vragen stellen aan Gedeputeerde Staten. Toch werd haar daadkracht beloond.18 mei kreeg ze schriftelijk antwoorden. “Helaas blijkt daaruitdat het eerdere plan om alle damherten af te schieten nog niet van tafel is”, zegt Heimans. “De juridische mogelijkheden hiervoor worden nog onderzocht. Bovendien willen ze naar beleid waarbij in heel Zuid-Holland alleen een populatie damherten in de duinen van Kenmerland-Zuid in het wild mag leven. Tegelijkertijd zeggen ze te kijken of in de Hoeksche Waard diervriendelijk faunabeheer met niet-dodelijke maatregelen haalbaar is. Zo niet dan willen ze het doden van de damherten toestaan.” Nadat alle juridische aspecten en belangen zijn afgewogen zal de provincie een besluit nemen.

Binnenkort komt de gedeputeerde daarom naar de Hoeksche Waard om met omwonenden, agrariërs, de wildbeheereenheid, Animal Rights en de gemeenteraad in gesprek te gaan. Ook Ray de Boon is uitgenodigd. “Ik heb mijn speech al klaarliggen”, zegt hij. “De damherten kunnen immers niet voor zichzelf opkomen.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.