Fortuna Be Quick-Zinkwegse Boys:  Krappe winst voor ZWB

Op het zonovergoten sportpark de Koorenaar werd zaterdag de derby Fortuna Be Quick tegen Zinkwegse Boys gespeeld.Trainer Peter van Dam had, in overleg met assistent Henk Reedijk, wederom gekozen voor de vorige week tegen Zwartewaal (3-1 winst) zo succesvolle opstelling.

Fortuna Be Quick begon voortvarend. Al in de 4e minuut moest keeper Arne de Jong gestrekt naar de rechter hoek om een harde inzet van Thimo Herrewijnen langs de paal te tikken en nog in dezelfde minuut landde een hoge voorzet op de lat boven de boomlange goalie van ZWB.

Hierdoor leek laatstgenoemde ploeg wakker geschud. Dit resulteerde echter pas in de 21e minuut in de eerste serieuze kans voor Justin de Lange. Zijn lob over keeper Bryan Huyzers ging ook net over diens doel.

In de 35e minuut was het wel raak uit een mooie combinatie van ZWB, waarbij Marnix de Koning vanaf links op maat voorzette op Lars Stolk, die koel afrondde: 0-1

Zwb bleef goed voetballen, terwijl Fortuna Be Quick vooral dreigend was met de lange bal op de snelle rechtsbuiten Thimo Herrewijnen.

In de 42e minuut was een  goede redding van de betrouwbare sluitpost van de Oud-Beijerlanders, Arne de Jong, op een goed genomen vrije schop van net buiten de zestien nodig om met een 0-1 voorsprong te gaan rusten.

In de rust was de in grote getale meegereisde ‘harde kern’ van de bezoekende ZWB er nog niet gerust op dat deze wedstrijd voor ‘hun’ ploeg goed af zou lopen. (Wellicht is ‘grijze kern’ in deze een betere benaming, daar de gemiddelde leeftijd van deze trouwe supporters zo hoog is, dat de kantinebeheerders van de Zinkweg al overwegen batterijen voor gehoorapparaatjes  te gaan verkopen!)

Na de rust wilde de thuisploeg inderdaad wat aan de achterstand doen door feller het duel in te gaan. Het wat meer fysieke spel kwam de kwaliteit van het spel niet ten goede. De ‘grijze kern’ bekeek misprijzend het in die fase vertoonde ‘boerenkoolvoetbal’.

Toch hielden de gasten de nul en kregen zelfs de beste kansen, doordat Fortuna Be Quick veel ruimte weggaf in haar drang naar de gelijkmaker. Deze kwam niet, vooral door het geconcentreerd verdedigen van de Zinkweg-defensie onder leiding van Bas Koelemeijer. Met name ‘men of the match’ Mitchell Dirkx en John van der Zanden blonken uit.

In de 70e minuut bracht trainer Peter van Dam nog Eric den Outer in, deze, terug van een langdurige blessure, viel in, teneinde de prima spelende, maar niet geheel fitte  Mike Fiere wat rust te gunnen.

Bij het laatste fluitsignaal van de uitstekende leidende scheidsrechter Rob Biesot ging er een zucht van verlichting door de ‘grijze kern’

De 0-1 was een feit, en daarmee de drie punten voor ZWB binnen.