Winnende VWO 5 leerlingen van het Hoeksch Lyceum naar Madrid!

146

IMG_0419Winnaar Global Enterprise Project: vertical farming in de ideale stad anno 2040  leerlingen Vwo-5 IBC Hoeksch Lyceum 

Voedsel in je eigen stad verbouwen door Vertical Farming. Dat zien leerlingen van Het Hoeksch Lyceum uit Oud-Beijerland als invulling van de ideale stad anno 2040. Afgelopen woensdag deden zij mee aan de Nationale Challenge van de Global Enterprise Project van Jong Ondernemen. Locatie was SAP Nederland in Den Bosch. De winnaars mogen naar de Europese GEP finale in Madrid begin mei.

De Challenge luidde als volgt. Je zit in de gemeenteraad en krijgt de opdracht jouw stad in 2040 de ideale stad te laten zijn. Met je budget kun je slechts één van de volgende categorieën beïnvloeden: CO2, energie, gebouwen, transport, water, afval en landgebruik, luchtkwaliteit en milieu-bestuur. Bedenk of je de sterkste categorie wilt ontwikkelen of de zwakste wilt verbeteren.

Vertical Farming
Het team van het Hoeksch Lyceum, bestaande uit 7 dames, kwamen met de winnende oplossing: voedsel in je eigen stad verbouwen door middel van Vertical Farming. En zo ons voedsel dichterbij halen, waardoor het transport en dus het CO2 vermindert, de levenskwaliteit verbetert én er een gezonde leefomgeving ontstaat. Een van de leerlingen van het Hoeksch Lyceum: “Neem een stad als Rotterdam, die staat behoorlijk volgebouwd en er is geen plek voor akkers. Er zijn veel leegstaande gebouwen in de stad, die kosten wel geld maar leveren nu niets op. Momenteel wordt er alleen maar afgeschreven op de gebouwen. Wij willen deze panden nuttig gaan gebruiken door Vertical Farming toe te passen. Dit houdt in dat op en aan de gebouwen planten komen die voedsel produceren.”De jury prees het team om de complete uitwerking van hun idee, de financiële onderbouwing en de ondersteuning van de presentatie via zelf gemaakte illustraties. Tweede werd het Ichthus college uit Veenendaal. De derde prijs ging naar het Lorentz Casimir college uit Eindhoven.

Overtuiging
Organisator Nico Woudenberg van Jong Ondernemen: “De leerlingen gingen aan de slag met de beslissing welke categorie de meest wezenlijke sprong naar een ideale stad in 2040 zal maken en waarom.” De jury – bestaande uit vertegenwoordigers van SAP Nederland, Philips, Smurfit Kappa en Jong Ondernemen – moesten overtuigd worden van de juiste oplossing. “De jury was niet mild en keek naar vragen als is het een goede stad om in te wonen en heeft de stad een goed beleid met betrekking tot de CO2-uitstoot. Is de stad energie-efficiënt en hoe goed zijn de gebouwen in de stad. Hoe zit het met vervoer, water, verspillen, lucht en milieu? Uiteindelijk bleek het Hoeksch Lyceum de beste oplossing te hebben”, aldus Woudenberg.

Europa roept
De winnaar van woensdag kwalificeerde zich woensdag automatisch voor deelname aan de Europese Finale van 6 tot 8 mei in Madrid. De insteek zal daar ongeveer gelijk zijn aan de Nederlandse, met het verschil dat de winnaars uit de verschillende deelnemende landen gemixt worden. De beste 70 studenten van de twaalf Europese deelnemende landen komen naar Madrid om ook daar innovatieve haalbare oplossingen te presenteren naar aanleiding van een complexe uitdaging. Deelnemers komen uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en Zweden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.