Mode uit vervlogen tijden in ’t Weegje

620
Zusjes: Wilhelmina Adriaantje Hartman en Adriaantje Wilhelmina Hartman In de voor die jaren trendy kinderkleding. (Foto: 1920)
Zusjes: Wilhelmina Adriaantje Hartman en Adriaantje Wilhelmina Hartman In de voor die jaren trendy kinderkleding. (Foto: 1920)
Zusjes: Wilhelmina Adriaantje Hartman
en Adriaantje Wilhelmina Hartman
In de voor die jaren trendy kinderkleding.
(Foto: 1920)

In Dienstencentrum ’t Weegje in ‘s-Gravendeel heeft de plaatselijke Historische Vereniging een nieuwe foto-tentoonstelling ingericht. De komende maanden kan iedereen met interesse in historie daar ondermeer prachtige oude foto’s bezichtigen van mode uit soms lang vervlogen tijden.

Hiernaast is er ook een mooie fotoserie die de geschiedenis van de ‘s-Gravendeelse toneelvereniging SGAT in beeld brengt. Tal van toneelvoorstellingen uit het, soms ook redelijk recente verleden (jaren negentig), passeren de revue. Verreweg de oudste foto’s van de tentoonstelling hebben echter betrekking op de mode. Daarbij zijn verschillende categorieën/series; mode voor dames en heren, kindermode en uiteraard ook klederdracht, zoals die voor de oorlog nog door flink wat (meest oudere) dames

in ‘s-Gravendeel en omgeving werd gedragen. De serie foto’s, waarvan sommige meer dan honderd jaar oud geven een prachtig beeld van hoe men zich zestig, zeventig, negentig jaar of nog langer geleden kleedde. Opvallend zijn ondermeer de verschillen tussen de mensen die in de jaren twintig en dertig nog ’traditioneel’, of zelfs geheel in klederdracht gekleed gingen en de jongere generatie, die (hoewel minder dan in steden) de nieuwe mode uit die jaren had ‘opgepikt’.

‘Roaring Twenties’

De jaren “20 (1920 – 1929) worden ook wel ‘The Roaring Twenties’ genoemd. De ‘Twenties’ waren het tijdperk van o.a. de stomme film, de Charleston, Art Deco, Albert Einstein, de Olympische Zomerspelen, etc., etc. Het was kortom een tijdperk waarin veel gebeurde en heel veel veranderde en dat gold ook voor de mode. De invloed van de eerste filmsterren was daarin ook merkbaar. Mode voor dames werd steeds uitdagender. Er werden transparante stoffen gebruikt die daar waar het nodig was met glasparels, zijdefranje of het goedkopere rayon waren afgezet en precies dat accentueerden wat verborgen werd. Ook de mode voor ‘de gewone vrouw/man’ op het platteland veranderde in die jaren. Voor heren werd het zgn. ‘confectiekostuum’ na de Eerste Wereldoorlog al snel betaalbaar voor elke klasse, zodat niet alleen de rijkere burgers, maar ook de arbeiders zich een ‘net pak’ konden veroorloven. Arbeiders droegen bij nette gelegenheden, zoals het zondagse bezoek aan de kerk een colbertkostuum en doordeweeks hun werkkleding. Hoewel bijna iedereen zich rond 1920/1925 een kostuum kon veroorloven, bleef er een merkbaar verschil in kwaliteit.

De tentoonstelling in ’t Weegje is te zien in de hal op de begane grond en is te bezichtigen tijdens werkdagen en op de zaterdag.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.