Bordjes Millennium Linden in Strijen en ‘s-Gravendeel bordjesloos

0
117
Millenniumboom 2000 A11
In het voorjaar van het jaar 2000 werden in de polder Bonaventura de Millennium-bomen ( twee linden) aangeplant. Helaas zijn de bijbehorende bordjes al zeker zeven jaar geleden verdwenen.

In het voorjaar van het jaar 2000 werden in de polder Bonaventura, tussen de dorpen Strijen en ‘s-Gravendeel de zgn. ‘Millennium-bomen’ aangeplant. Twee mooie, jonge linden, die ondermeer door de toenmalige burgemeesters van Strijen, Binnenmaas en ‘s-Gravendeel zijn geplant.

De beide linden moesten in de polder de eeuwwisseling markeren en inmiddels blijken beide bomen het prima te doen. In de vlakke polder hebben de bomen bovendien alle kans om op termijn uit te groeien tot opvallende ‘landmarks’. Hiernaast kunnen linden heel oud worden (enkele van de oudste bomen in ons land zijn linden) en dus kunnen mogelijk nog vele generaties van deze twee bomen

genieten. Helaas zijn de aanduidingsbordjes al minstens zeven jaar geleden verdwenen. Waarschijnlijk geen daad van vandalisme, maar een ongelukkige samenloop van omstandigheden: De bordjes waren slechts 20 cm hoog en tijdens het mechanisch maaien, van het vaak veel hogere gras in de berm, zijn ze vermoedelijk gewoon een keer ‘weggemaaid’. Bomenstichting Fraxinus Excelsior hoopt dat het SOHW en Groenbeheer Hoeksche Waard deze zomer voor nieuwe aanduidingsbordjes zullen gaan zorgen. Het zijn tenslotte bomen die voor een officiële gelegenheid zijn aangeplant. En de afgelopen tijd is wel duidelijk geworden (b.v. bij diverse ‘Koninginnebomen’ in de regio Rijnmond) dat als de aanduidingsborden bij herdenkingsbomen eenmaal verdwenen zijn 30, 40 of 50 jaar later niemand meer weet waarvoor zulke bomen zijn aangeplant. Herkenbaarheid zorgt dus ook voor wat extra bescherming.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.