Feestelijke opening Scheepmakershaven en Bierkade in Oud Beijerland op zaterdag 31 mei.

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Scheepmakershaven - Bierkade (1)Oud-Beijerland – De afgelopen maanden zijn de Scheepmakershaven en de Bierkade opnieuw ingericht. Met de nieuwe inrichting hebben de straten een uitstraling gekregen die aansluit bij de rest van het centrumgebied: modern, uitnodigend, toegankelijk en van hoge kwaliteit. Ook zijn de Scheepmakershaven, Bierkade en de haven in de nieuwe situatie meer en beter verbonden met het centrum. Op vrijdagmiddag 25 april werd het gebied volgens planning door de aannemer opgeleverd. Om ondernemers, omwonenden en bezoekers te bedanken voor hun begrip tijdens de werkzaamheden, opent de gemeente (in samenwerking met Stichting Centrummanagement) het gebied op zaterdag 31 mei officieel met een gezellig evenement boordevol leuke activiteiten, muzikale optredens en heerlijke lekkernijen.

Officiële openingshandeling
Wethouder Johan van Buuren verricht om 11.45 uur de officiële openingshandeling op de Scheepmakershaven. Het waterornament dat deze week geplaatst is op het plein tussen de Scheepmakershaven en Bierkade, wordt dan op bijzondere wijze in werking gezet. Ook worden twee informatieborden onthuld die in het gebied komen te hangen.

Kinderen zijn van harte welkom om de wethouder bij de openingshandeling te assisteren. Na afloop van de openingshandeling is er een ballonnenwedstrijd. De ‘eigenaren’ van ballonnen die het verst weg zweven én waarvan het kaartje wordt geretourneerd, ontvangen leuke prijzen. Er zijn 1000 ballonnen beschikbaar, dus op = op.

Programma Scheepmakershaven en Bierkade
Op de Scheepmakershaven starten de activiteiten met Happy Hour: tussen 10.00 uur en 11.00 uur kunnen bezoekers hier koffie met minivlaai of gebak krijgen voor maar € 2,-. Om 11.00 uur start de horecamarkt waar iedereen kan genieten van heerlijke lekkernijen. Voor kinderen zijn vanaf 11.00 uur diverse activiteiten georganiseerd, zoals waterflesjes versieren, een scooter (step) parcours, schilderworkshop, fietswedstrijd, springkussens en glitter of airbrush tattoos plaatsen.
Op de Bierkade bevinden zich van 11.00 – 24.00 uur overdekte terrassen aan de haven. Vanaf 13.00 uur zijn er op deze locatie optredens van een lokale dansschool, popkoor en popband, afgewisseld met een DJ. Na 18.00 uur treden de Funky Piano’s op, afgewisseld door een DJ.

Het volledige programma vindt u op www.oud-beijerland.nl.

Parkeren
Doorgaand verkeer over Scheepmakershaven en Bierkade is op zaterdag 31 mei niet mogelijk. Parkeerplaats Het Ankerplein is bereikbaar. Parkeren is daarnaast mogelijk op/in:

  • Het Dok, bereikbaar via de Randweg en Spuidijk;
  • Het Vierwiekenplein, bereikbaar via de Randweg en Spuidijk;
  • Het Bijlschoolplein, bereikbaar via W. van Vlietstraat en Abel Tasmanstraat;
  • De Boterhof bereikbaar via de Beneden Oostdijk en Ooststraat;
  • Parkeergarage De Veiling, bereikbaar via de Beneden Oostdijk en Ooststraat.

Vanaf parkeerplaats Het Dok (naast politiebureau) en Vierwiekenplein rijdt op 31 mei tussen 12.00 en 17.00 uur een treintje naar de evenementenlocatie. Wij raden bezoekers aan vooral gebruik te maken van het openbaar vervoer of de festiviteiten zoveel mogelijk te voet of met de fiets te bezoeken!

Terugblik op de herinrichting

De herinrichting heeft zes maanden geduurd. Tijdens de herinrichting is door twee aannemers flink wat werk verzet. Ondergronds heeft aannemer Visser & Smit Hanab twee grote drinkwaterleidingen vervangen voor Evides Waterbedrijf, zodat klanten van Evides nu en in de toekomst zijn voorzien van een continue en betrouwbare drinkwatervoorziening.

Bovengronds is het gebied door aannemer BAM Nootenboom (in opdracht van de gemeente) opnieuw ingericht, bestraat en voorzien van nieuwe openbare verlichting, bomen en straatmeubilair, zoals zitbanken, boombakken en prullenbakken. De bushaltes in het gebied zijn naar het oosten verplaatst, zodat een veiliger en overzichtelijker situatie is ontstaan. De ‘parkeerbak’ aan de Scheepmakershaven is verwijderd. Op die locatie is nu een mooie wandelpromenade aangelegd omgeven door bomen. Op de promenade staat een ‘Join the Pipe’ watertappunt waar inwoners en bezoeker hun waterflesje kunnen bijvullen. Met dit tappunt draagt de gemeente bij aan drinkwater in ontwikkelingslanden. Op het plein tussen de Scheepmakershaven en de Bierkade is deze week een waterornament geplaatst. Het ornament heeft de vorm van een oprijzende scheepsboeg en is een verwijzing naar de scheepswerf die zich vroeger op deze locatie bevond.

Het gebied is opnieuw ingericht volgens het principe van ‘gedeelde ruimte’. Alle weggebruikers delen de ruimte met elkaar en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Er is geen scheiding tussen auto’s, fietsers en voetgangers. Het aantal parkeerplaatsen is ten opzichte van de oude situatie met vijf uitgebreid, onder andere door de aanleg van parkeerterrein Het Ankerplein in 2013.

Meer informatie over de herinrichting: www.OBLvernieuwt.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren