Waterpolo heren ’s-Gravendeel winnen in de slotfase in Zoetermeer

waterpolo-0051ZOETERMEER – De waterpoloheren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit ’s-Gravendeel speelden zaterdag 7 februari 2015 de vijftiende wedstrijd van het seizoen in de derde klasse D van Regio West. Op het programma stond een treffen met WZC (SG) 3 in zwembad De Veur te Zoetermeer. Trainer/coach Cees van Helfteren had niet de beschikking over een complete selectie. Topschutter Wessel Boersma kon dit keer niet van de partij zijn. Daardoor konden er maar twee wisselspelers worden ingezet.

Aan de vooravond van deze wedstrijd behaalde het nationale herenteam een monsterzege van maarliefst 52-0 tegen het kleine Letland, een uitzonderlijk resultaat. Het aantal doelpunten tijdens de wedstrijd in Zoetermeer lag beduidend lager, maar de spanning en sensatie waren er niet minder om. Het werd uiteindelijk een bijzondere wedstrijd waarin tot drie keer toe een strafworp werd toegewezen maar er geen enkele keer uit werd gescoord. Ook het feit dat er bijna drie periodes lang geen doelpunt werd gescoord is ook uniek. Uiteindelijk hadden de ’s-Gravendelers de langste adem en sloegen in het slotakkoord alsnog toe.

Coach Van Helfteren koos direct voor de aanvallende opstelling in het warme, grote en brede bad van Zoetermeer. Door de druk op de helft van de tegenstander te houden, moest de rust op de eigen speelhelft behouden worden. ZVS kreeg de nodige kansen maar trof geen doel. Inmiddels waren er al drie strafworpen toegewezen, waarvan twee aan ZVS, maar geen enkele werd succesvol afgerond. Niet alleen via de gewone aanval maar ook uit een manmeer, welke tot twee keer toe werd verkregen, kon niet worden gescoord. WZC wist bij hun derde manmeer de dichte ’s-Gravendeelse defensie uiteindelijk wel te passeren en deelde op negentien seconden voor het einde van de derde periode een tik uit aan de Seuters.

De spanning in het zwembad liep inmiddels hoog op en voor ZVS was de wedstrijd allerminst gespeeld. Uit een manmeer tekende Robert van Son al vroeg voor de gelijkmaker. De ’s-Gravendelers leefden op en kregen meer grip op de aanval. Zij kregen loon naar werken en Gerard Goud verraste een ieder met zijn afstandsschot waarmee het tweede ’s-Gravendeelse doelpunt werd gescoord. Hard werken werd beloond want de formatie Van Helfteren stond eindelijk op voorsprong. Met nog ruim drie minuten op de klok en een minimaal verschil van slechts één punt, was de wedstrijd zeker nog niet gespeeld. Een manmeer voor WZC werd vakkundig weggewerkt door ZVS en de aanval op de verlossende treffer kon worden ingezet. In de laatste seconden trof opnieuw Robert van Son doel via een manmeer waardoor de overwinning definitief veilig was gesteld. De opluchting na afloop van het eindsignaal was dan ook groot.

Door deze overwinning blijft ZVS in het kielzog van koploper BZC 2 uit Bergambacht. Het verschil is nog steeds één punt waardoor het in de top van het klassement enorm spannend is in de race om het kampioenschap.

• Eindstand: 1-3
  • Periodestanden: 0-0, 0-0, 1-0, 0-3
  • Doelpuntenmakers: Robert van Son (2x) en Gerard Goud (1x)

De volgende wedstrijd van het seizoen is zaterdag 7 maart 2015 tegen hekkensluiter SVH 5. Deze wedstrijd vindt plaats in zwembad De Wellen te ’s-Gravendeel en begint om 18.15 uur