Jongeren in de regio Zuid-Holland kunnen minder makkelijk aan alcohol komen dan in 2011.

0
150

Horeca_620REGIO – Dat blijkt uit onderzoek van het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! dat is uitgevoerd door STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Verkopers weigerden bij 51 procent van de aankooppogingen door 15-jarige mysteryshoppers alcohol te verkopen. Vier jaar geleden was dat nog 22 procent. In verband met de nieuwe leeftijdsgrens van achttien jaar zijn ook zeventienjarige mysteryshoppers ingezet. Zij kregen bij 33 procent van de aankooppogingen geen alcohol mee.

In totaal werden 119 verkooppunten in vijftien gemeenten één of meerdere keren bezocht door mysteryshoppers. Deze verkooppunten zijn door gemeenten aangemerkt als ‘hotspots’: alcoholverkooppunten waar veel jongeren komen en waar de naleving van de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol een mogelijk risico is. Het gaat om cafetaria’s, horeca, slijterijen, sportkantines en supermarkten. Er werden in totaal 227 aankooppogingen verricht. In een cafe aan de haven in Puttershoek werd op 1 avond meerdere overtredingen geconstateerd en die kregen daarom ook een boete.

Supermarkten leefden bij 82 procent van de aankooppogingen door een vijftienjarige de wet goed na. Bij slijterijen, horeca, sportkantines en cafetaria was de naleving respectievelijk 56 procent, 50 procent, 50 procent en 30 procent.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.