Groene stippen mysterie’ bleek loos alarm

228

Groene stip linde 13-2-2015‘s-Gravendeel – Zaterdag 14 februari kreeg Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior een hele merkwaardige tip. Mensen die in de omgeving van het vroegere gemeentehuis van ‘s-Gravendeel hun hond uitlieten, hadden op een aantal van de beeldbepalende linden daar ‘gifgroene stippen’ ontdekt.

Vervolgens werd bij ‘Fraxinus Excelsior’ aangeklopt met de vraag: ‘Wat hier de bedoeling van was en of de bomen misschien weg moesten?’ Maar ook voor ‘Fraxinus Excelsior’ was het een raadsel. Enkele jaren geleden was tenslotte nog in goed overleg met de gemeente Binnenmaas afgesproken dat alle, circa 65 jaar oude linden rond en voor het voormalige gemeentehuis konden blijven staan, ook als er in de toekomst nieuwbouw op deze locatie zou gaan verrijzen. Onderzoek wees echter uit dat de buurtbewoners gelijk hadden. Vier bomen waren op pakweg 40 cm hoogte inderdaad gemarkeerd met een gifgroene stip.

Linden blijven staan

Linden gemeentehuis 30-1-2013 A4
De linden bij het vroegere gemeentehuis blijven ‘gewoon’ staan.

 

Afgelopen maandag 16 februari werd er door de bomenwerkgroep meteen contact gezocht met de gemeente. Maar ook die bleek van niets te weten. Vervolgens werd door de gemeente zelf onderzoek gedaan. De organisatie die de VTA controles uitvoert heeft de bomen verleden jaar gezond bevonden en was dus ook verbaasd. En ook de projectontwikkelaar die in de toekomst daar nieuwbouw moet realiseren had niemand opdracht gegeven. Wie de stippen wel heeft aangebracht is voor alle partijen volstrekt onduidelijk. Wat wel helder is, is dat de fraaie linden allemaal overeind blijven in de toekomst.

(Foto’s: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.